אז השבוע קיבלתי בסל האורגני שלי-  שוב קישוא, שוב חציל, שוב גזר, ושוב…עוד איזה ירק שורש כתום מאיזשהו סוג, הפעם הייתה זו הדלעת.

האמת, קצת התאכזבתי. תמיד שמגיע הארגז לדלת, אני קורעת ממנו את העטיפה בציפייה ובשמחה ותמיד לקראת אמצע / סוף העונה של חלק מהירקות, כבר ממש בא לי שתתחיל עונה חדשה ותביא איתה לסל שלי, עוד ירקות חדשים שלא הגיעו בשבוע שעבר. כבר הספקתם להבין שמבחינתי, כל היום לכדרר קציצות ירק, כן? אבל הסביבה הקרובה שלי, כבר קצת משועממת מלאכול קציצות או במילים אחרות, אני צריכה להיות קצת יותר מקורית בהכנת האוכל, השבוע כי קציצות זו כבר לא אופציה. אז מה עושים גם השבוע, עם כל הירקות האלה?

בלי כל קשר, לאחרונה מתחשק לי להמעיט בקמחים למיניהם, כמו קמחי קטניות ודגנים, ובכלל בפחמימות ודווקא להאדיר את הירקות כמרכיב יחידי או עיקרי של המנה.  אז החלטתי פשוט לאלתר, הרי אני מכירה את טעמם של כל הירקות ויודעת בדיוק איך הם מגיבים לאפייה. ואז… מתוך מבחר הצבעים, הטקסטורות והצורות, היא חזרה אלי –
ה ״גראטן בשמל״,
אלילת המנות האהובות עלי מימי טרום-טבעונותי. למי שלא מכיר, מדובר במנה דיי מושחתת של חמאות ומיני שמנות עם תזכורת קטנה לתפוחי אדמה, בקיצור, המון בריאות אין שם, אבבבלל, וואוו כמה כיף ליישר את התבנית !!! אז קבלו את הגירסה הבריאה והטבעית שלי למנת גראטן ירקות ורוטב בשמל (=שמנת קשיו בטעם שמיר). צרפתי לכם גם תמונות של סדר שכבות הגראטן, אבל אתם בהחלט גם מוזמנים להשתעשע עם הנושא וליצור שכבות אחרות ובסדר שונה לטעמכם – יצירתיות היא תמיד בונוס.

רכיבים:
לתבנית בגודל 30×22 ס״מ

2 חצילים עגולים בינוניים
1 דלעת / דלורית בינונית
3 קישואים בינוניים ושמנמנים
צרור קייל
חופן פטרוזיליה
2 גזרים גדולים
1 בצל לבן גדול
2 שיני שום
4-5 עלי דפנה
לימון גדול עם הרבה מיץ
שמן זית
צרור שמיר
קורט סומק
קורט טימין מיובש
קורט מלח הימלאיה
קורט זרעי פלפלת צבעוניים גרוסים (אפשר להחליף בפלפל שחור גרוס)
כוס קשיו טבעי שהושרה ל: 4 שעות/ לילה

אופן הכנה:
1.שוטפים היטב את הירקות ופורסים לפרוסות יחסית דקות את החצילים, הדלעת והקישואים. את הגזרים מכינים בצורת סרטים ארוכים, בעזרת קולפן.

2. קוצצים את הקייל, הבצל והפטרוזיליה וקולים במחבת, יחד עם הגזר, בתוספת מעט שמן זית ומלח, עד להתרככות והזהבה. אם חסר שמן, אפשר להוסיף קצת מים במקום.

3. כעת, מכינים את רוטב הבשמל. למעבד מזון מכניסים את הקשיו, השום, הסומק, מלח, כחצי צרור שמיר, מעט שמן זית וכרבע כוס מים. מעבדים את כל המרכיבים לתערובת חלקה במיוחד ויחסית מיימית, כמו מרקם של שמנת. אפשר להוסיף עוד מים ו/או תיבול אם חסר.

4. משמנים היטב את התבנית ומתחילים להכין את הגראטן. בשכבה התחתונה מניחים את החצילים בצורה שיכסו את כל תחתית התבנית והדפנות. מפזרים מעט טימין וגבעולי שמיר מעל השכבה הראשונה. ואז מניחים מעל מעט מתערובת הקייל וגם שכבה דקה של רוטב הקשיו.

5. מניחים מעל כל זה, שכבת ירקות נוספת שעשויה מדלעת וחוזרים על השכבות: ראשית, מפזרים מעט טימין יבש ושמיר טרי, ואז, מתערובת הקייל ואז מרוטב הקשיו.

6. לבסוף ״סוגרים״ את הגראטן בשכבת הקישואים ומטפטפים מעל מעט שמן זית, מעט פלפלת גרוסה, גבעולי שמיר, מעט טימין וכמה עלי דפנה.

7. מכניסים את הגראטן לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לבערך 30-40 דקות, או עד שהשכבה העליונה נצלת מעט.

הערות:
לא להבהל אם הגראטן יגיר נוזלים, הם יצטמצמו בהמשך וכך גם הרוטב בשמל שיתקשה גם הוא . יחד הם ייצרו רבדי ירקות יפייפים ומעלפים בטעמם,
הצלחת מובטחת, זהירות! ממכר!

שמחנו לעזור לכם להתקרב קצת יותר לטבע
שלכם ,
סיון מ-נועם השדה

כתיבת תגובה

אנחנו לא נשתף את כתובת המייל שלך עם אחרים. שדות חובה מסומנים *

שליחה