למה כדאי להשתמש בשמפו אורגני?

שימוש חיצוני ולא מזיק? למה בכל זאת כדאי להשתמש בשמפו אורגני

מתוך מודעות לבריאות ואורח חיים נקי מרעלים, אנשים רבים כיום בוחרים לצרוך מזון טבעי ואורגני ולהימנע מלהכניס לגוף מוצרי מזון מתועשים ומעובדים. אבל כימיקלים מזיקים חודרים אל הגוף תוך שניות גם דרך מערכת הנשימה ונקבוביות העור, וזה קורה בעת השימוש היומיומי שלנו במוצרי היגיינה סטנדרטיים. 

שמפו הוא מוצר שרובינו משתמשים בו על בסיס יומי. הוא ריחני ומפנק ונמרח בסה"כ על השיער, אבל כמו מוצרי היגיינה אחרים, הוא יכול להכיל גם לא מעט כימיקלים.

מה יש בשמפו רגיל?

למרות ששמפו רגיל נגיש יותר וזמין בכל חנות במחיר נמוך, רוב השמפואים מכילים כמויות גבוהות של חומרים כימיים שונים, שעלולים להיות מזיקים לשיער וגם לכלל המערכות בגוף. כדאי לקרוא את רשימת המרכיבים על המוצרים הקוסמטיים שאתם רוכשים, ולאט לאט להכיר חלק מהשמות של החומרים הרעילים שכדאי להמנע מהם. לרוב, ניתן לזהות ולרכוש מוצר דומה שאינו מכיל את החומרים הרעילים, במחיר לא גבוה במיוחד.

סולפטים הם מלחים שנמצאים ברשימת המרכיבים של רוב הסבונים והשמפואים, שכן הם אחראים להקצפה. בשנים האחרונות אנו מוצאים מוצרי קוסמטיקה רבים שמצהירים כי הם נטולי SLS – Sodium Lauryl Sulfate (סודיום לואריל סולפט). מדובר בקבוצה של שלושה סולפטים נפוצים מאוד בתעשיית הקוסמטיקה ולעיתים הם מופקים מנפט.

הסולפטים הם חומרים "פעילי שטח" שתפקידם הוא לנקות את השיער. הצרה היא שלעיתים הם עושים זאת "טוב מדי" ומסירים מהשיערה גם שומנים טבעיים וחיוניים שתורמים למרקם רך ולברק. לכן, הסולפטים עשויים לייבש את השיער. בכמויות גבוהות סולפטים גם עשויים לגרום לגירוי העור, שנובע לרוב מהתייבשות בעקבות השימוש בחומרים הפעילים, ולא ברור באמת מה ההשלכות ארוכות הטווח שלהם.

חשוב להבין כי לא כל שמפו או מוצר קוסמטי שמציג את התווית "ללא SLS" או ללא פראבנים הוא בהכרח שמפו שיגן עלינו מגירויים בעור. חלק מהחומרים המשמשים כתחליפים לחומרים הללו נמצאו גם הם מגרים ורעילים, למשל Cocobetaine cocoamidopropyl betaine.

רוב מוצרי ההיגיינה, כולל מוצרים המכונים "טבעיים", מכילים גם פראבנים, חומרים משמרים שמטרתם מניעת התפתחות של עובש, פטריות וחיידקים במוצרים. הפרבנים בהם נעשה שימוש בקוסמטיקה הם בדרך כלל בוטיל-פרבן, מתיל-פרבן, ופרופיל-פרבן, ובמוצרים רבים משתמשים במספר רב של פרבנים להגברת היעילות. הפראבנים ידועים לשמצה ובשנים האחרונות הנטייה היא לחפש אחר מוצרים שאינם מכילים אותם שכן הם ידועים כגורמי אלרגיה, לייבוש ואף להזדקנות העור.

במחקר שפורסם ב-2006 על ידי חוקרים יפנים נמצא כי שימוש במתיל-פרבן על העור שבא במגע עם אור השמש עשוי להאיץ הזדקנות ולגרום לפגיעה ב-DNA. האיחוד האירופי אסר את חלק מהפרבנים לשימוש בתכשירים קוסמטיים, ואולם מנהל המזון והתרופות האמריקאי לא הגביל את השימוש בהם. ככל הנראה כי קיים קושי להוכיח את הנזק שהם גורמים בשימוש רחב כל כך ועקב מגוון חומרים כימיים אחרים הנמצאים במוצרי הקוסמטיקה והמזון.

מעבר לכך, ברשימת המרכיבים של מוצרי קוסמטיקה רבים תוכלו למצוא את המילה "בושם" – "FRAGRANCE". מאחורי הביטוי הזה גם כן מסתתרים לרוב כימיכלים שונים ומשונים שעשויים להיות מזיקים.

עבור מי שמנסה לחיות חיים ירוקים ונקיים יותר, זה רק הגיוני לחפש אופציה טבעית ולא רעילה גם בגזרת האמבט.

אבל האם שמפו אורגני טוב יותר לשיער?

כדי לעמוד בתקנים הנדרשים, מוצרים אורגניים צריכים לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים ולא יכולים להכיל חומרים כימיים רעילים ומזיקים. מעבר לזה, השוני בין שמפו אורגני לשמפו קונבנציונאלי הוא באיכות המרכיבים שבו. שמפו אורגני יזין את זקיק השיער בתמציות צמחים, מינרלים ושמנים טבעיים שמטפחים אותו, ויכולים לסייע לו להתמודד עם בעיות עור וקרקפת. 

שימוש במוצרי היגיינה אורגניים מבטיח גם שמירה על הסביבה – כי מה שיורד למי התהום במקלחת הם חומרים טבעיים מתכלים ולא כימיקלים.

אז מה כדאי לחפש בשמפו אורגני?

גם אם לא בא לך להשתגע ולעשות דוקטורט בחומרי הזנה טבעיים, יש כמה חומרים חיוניים שכדאי שיהיו בשמפו. בראש הרשימה שלנו נמצאים שמנים שמסייעים להגן על השיער מהשמש ומנזקי זיהום האוויר, והסביבה. 

בין השמנים הכי מועילים לשיער אפשר למצוא:

שמן קוקוס– שמן הקוקוס ידוע בהשפעתו הנהדרת על השיער. הוא עשיר בחומצות שומן, חודר לשיערה ומסייע לשמירה על לחות, ולמניעת יובש. הוא תורם לחוזק ומעודד צמיחת שיער. 

שמן שקדים – עשיר מאוד בויטמין E שנחשב לנוגד חימצון עוצמתי ובאומגה 9. הוא יעיל למניעת נשירת שיער וכטיפול בגירויי קרקפת, וקשקשים. 

שמן קיק – מופק מזרעי קיקיון. עשיר בויטמין E, בעל איכויות אנטי בקטריאליות. מכיל חומצות שומן חלבונים וויטמינים המעודדים צמיחת שיער. יש אפילו עדויות לכך שהוא מונע ומעכב את הלבנת שיער.

שמן חוחובה – מופק מצמח החוחובה ומהווה למעשה שעווה ולא שמן. לא משאיר תחושת שמנוניות ונספג היטב בעור הקרקפת. מרכך את השיער ומסייע לבעיות עור שונות.

לסיכום

למרות הפיתוי לחשוב על חומרי היגיינה כחומרים שנעשה בהם שימוש חיצוני בלבד ולכן הם פחות מזיקים, החומרים האלה בהחלט מחלחלים אל הגוף ואל הסביבה. גילוי עניין ברשימת המוצרים של כל המוצרים שאנחנו קונים הוא הרגל שהיינו שמחים אם היו מלמדים בבית הספר, ויכול רק לסייע לשמור על הבריאות של כולנו.

בקניה מעל 480 ש''ח בחנות האורגני תקבלו במתנה בקבוק סיידר אלכוהולי 750 מ"ל של המתססה

התמונה להמחשה בלבד

להנות משפע של תוצרת משובחת ובמבצעים מעולים, עד הבית🍅