החקלאות האקולוגית היא חקלאות אחראית.
מטרתה לשמור על אמא אדמה, על האיזון העדין שבטבע, להימנע מפגיעה במערכות האקולוגיות ובסופו של יום – לדאוג שנצליח לחיות כאן גם במאה הבאה.
מנגד, חקלאות תעשייתית היא חקלאות שמתעדפת ייצור זול, מהיר ומשתלם מבחינה כלכלית, והראיה שלה היא קצרת טווח. ראיה זו מובילה לפגיעה חמורה באיכות הסביבה, הרג מיותר של בעלי חיים, תורמת להתחממות הגלובלית ולמעשה חורצת את דינם של הדורות הבאים.
אז איך בעצם החלקאות האקולוגית תצליח לשקם את הנזק שנגרם ולהבטיח את השיפור באיכות חיינו ועתיד ילדנו?

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית תורמת לאמא אדמה ולאיכות הסביבה

חקלאות אקולוגית שומרת טוב יותר על הסביבה הטבעית והמערכת האקולוגית. כיצד היא עושה זאת?

  • היא מתעדפת תוצרת מקומית ועונתית ובכך היא מפחיתה את פליטת גזי החממה שנוצרת במהלך הובלת או ייבוא המזון מהיצרן למשווק או ישירות לצרכן.
  • היא מתעדפת שימוש במשאבים מתחדשים במקום במשאבים שאינם מתכלים המסבים נזק לסביבה ומדללים את משאבי הטבע.
  • חקלאות אקולוגית שמה דגש על ייצור מזון מן הצומח על פני ייצור מזון מן החי, שידוע כמזהם הרבה יותר את הסביבה ותורם להתחממות הגלובלית.
  • היא מתעדפת שימוש באנרגיה ירוקה, כמו אנרגיה סולארית, על פני אנרגיות מזהמות יותר, כמו זו המופקת מנפט.
  • היא עושה שימוש בשיטות של השקייה מדויקות, שמבזבזות הרבה פחות מים מאשר השיטות הנפוצות בחקלאות התעשייתית. ההשקייה נצמדת, ככל הניתן, לעונות השנה ובכך הטבע מכוון מראש לצרכים הטבעיים של הייבול.
  • היא עושה שימוש בדשן אורגני, ולא בדשן כימי. הדשן האורגני מעשיר את הקרקע בחומרי הזנה ומינרלים שחשובים להתפתחות הצמח, מחזק את המיקרו-ביולוגיה של הקרקע ואת מערכת השורשים של הצומח ובכך גם מונע סחף של האדמה.
  • היא שומרת על היערות ונמנעת מכריתתם. פעולת שימור זו משפיעה על האקלים, מונעת סחיפת קרקע, הצפות, פליטה מוגברת של גזי חממה לאטמוספרה – ועוד.

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית שומרת על בעלי החיים

בעלי החיים הם חלק מהנפגעים העיקריים של חקלאות תעשייתית. חקלאות אקולוגית דואגת גם להם ומוודאה שהייצע והביקוש יהיו מאוזנים ובכך מונעת פגיעה מיותרת בעולם החי:

  • חקלאות אקולוגית בת-קיימא שמה לה כמטרה לפגוע כמה שפחות בבעלי החיים. ההרחבה המתמדת של שטחי המחיה שלנו יוצר צמצום אדיר בשטחי המחיה של חיות הבר. אחת הדרכים של החקלאות האקולוגית לשמר את בעלי החיים היא לדאוג להרחיק אותם, במקום להמית אותם, כך שבסופו של דבר הם יעתיקו את סביבת המחייה שלהם למיקום אחר.  חקלאות בת-קיימא אמיתית מייצרת איזונים ובכך משתמשת בכוחות הטבע ליצר השפעה מיטיבה ומאוזנת על הסביבה
  • היא מתעדפת ייצור וצריכה של מזון מן הצומח, ולא מזון מן החי, ובכך היא חוסכת חיים רבים של בעלי חיים ומצמצמת את שטחי הגידול העצומים שבענף הבקר, שלרוב מבוזבזים באופן קיצוני.

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית תורמת לבני האדם

ככל שהאדם מתעדף חקלאות תעשייתית, הוא מזיק לסביבה, הוא מזיק לבעלי החיים השוכנים בה – וכפועל יוצא הוא גם מזיק לעצמו, הרי הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהמערכת האקולוגית כולה. כך חקלאות אקולוגית תורמת גם לנו:
  • בגלל צריכה מוגברת ואף מוגזמת, וזריקה המונית של מזון הנפוצה במקומות רבים בעולם, חלק מהתחזיות הקודרות מדברות על שלב שבו ייחסר לנו מזון. כשמדובר במזון מלא ומזין כבר נוצר החוסר הזה מחקלאות ויצרנות מזון מתועשים. חקלאות אקולוגית דואגת לייצר מזון בכמות מדויקת יותר, על ידי נטיעה בכמות מדויקת יותר, וחוסכת השלכה ובזבוז של משאבים ותוצרת חקלאית.
  • וודאי שעצם השמירה על איכות הסביבה, שלמות הסביבה הטבעית והאיזון האקולוגי, כמתואר לעיל, משליכה באופן ישיר על אורח החיים ואיכות החיים שלנו. חקלאות אקולוגית מאפשרת לנו לנשום אוויר נקי יותר, לצרוך מים נקיים וטובים ומזון רעיל פחות ובריא יותר. חקלאות אקולוגית מייצרת מזון אורגני, שהוא מזון עונתי, טרי, ייחודי ואיכותי יותר. 

חקלאות אקולוגית

 

המכשול העומד בפני החקלאות האקולוגית

מה עומד למעשה בפני הטמעה ויישום מלאים של חקלאות אקולוגית? החקלאות התעשייתית, כמובן.

הסיבות להעדפה הרווחת של חקלאות תעשייתית בקרב אנשי המפתח של התעשיית המזון, אמנם מכעיסות, אבל מובנות:

  • כי היא מאפשרת ייצור של יבול ומזון בעלויות נמוכות.
  • כי היא מאפשרת ייצור בהיקפים גדולים בזמן קצר.
  • כי היא מאפשרת שליטה מכוונת בבעלי החיים הגדלים במסגרתה, לרבות שליטה גנטית. 
  • כי היא מאפשרת ריכוזיות ושליטה של חברות ענק על שטחי אדמה רחבים מאד

בשורה התחתונה, החקלאות האקולוגית מתמודדת, לצערנו, עם עידן שבו הצריכה נמצאת במרכז, גם אם היא באה על חשבון אלמנטים ומרכיבים חשובים מאוד בחיים ובטבע. כאשר מניחים על כף המאזניים כסף וכמות מזון ובצד השני מניחים את השמירה על איכות הסביבה, איכות המזון והבריאות שלנו – יותר מדי פעמים הכף נוטה אל עבר הצד הראשון.

אמנם הבשורה הירוקה וההכרה בחקלאות אורגנית, חקלאות אקולוגית וחקלאות בת-קיימא מטפטפות אט-אט אל התודעה, ומקבלות תמיכה מהממשלות השונות בעולם, לרבות ישראל – עדיין יש לנו עוד כברת דרך לעבור.

האורגני מספק רוח גבית משלו על ידי טיפוח צרכנות מודעת וירוקה וחיבור יצרנים וחקלאים אורגניים ישראלים עם צרכנים שמעוניינים באורח חיים בריא יותר ושמירה על הסביבה האהובה שלנו ושמח להיות בצד הנכון של המאזניים.חקלאות אקולוגית