חקלאות אקולוגית היא חקלאות אחראית. מטרתה לשמור על אמא אדמה, על התוצרת החקלאית, על בני האדם, על המערכות האקולוגיות, על בעלי החיים, על המשאבים ועל מקורות האנרגיה. במקום חקלאות תעשייתית, שמתעדפת ייצור זול, מהיר ומשתלם מבחינה כלכלית, היא גורסת שיש לעשות דברים באופן חכם, אחראי ומתחשב. במי יש להתחשב? בכולם – בטבע, בצמחים שבטבע, בבעלי החיים שבטבע ובבני האדם שבטבע. בואו נראה איך בדיוק היא עושה את זה.

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית תורמת לאמא אדמה ולאיכות הסביבה

חקלאות אקולוגית שומרת טוב יותר על הסביבה הטבעית והמערכת האקולוגית, ולמעשה אף הרבה יותר טוב מאשר חקלאות תעשייתית. כיצד היא עושה זאת בפועל?

  • היא מתעדפת ייצור מקומי ועונתיככל הניתן לצרכן, וכך היא מפחיתה בפליטת גזי חממה במהלך הובלת המזון מהיצרן למשווק או לצרכן.
  • היא מתעדפת שימוש במשאבים מתחדשים במקום במשאבים מתכלים, שמסבים נזק לסביבה ומדלדלים את משאבי הטבע.
  • חקלאות אקולוגית שמה דגש על ייצור מזון מן הצומח, שידוע כמזהם את הסביבה הרבה פחות מאשר ייצור מזון מן החי.
  • היא מתעדפת שימוש באנרגיה ירוקה, כמו אנרגיה סולארית, על פני אנרגיות מזהמות יותר, כמו למשל זו המופקת מנפט.
  • היא עושה שימוש בשיטות של השקייה מדויקת, שמבזבזות הרבה פחות מים מאשר שיטות הנפוצות בשימוש בחקלאות התעשייתית. ההשקייה נצמדת ככל הניתן לעונות השנה ובכך הטבע מכוון מראש לצרכים הטבעיים של הייבול.
  • היא עושה שימוש בדשן אורגני, ולא בדשן כימי, המעשיר את הקרקע, מטייב אותה בחומרי הזנה ומינרלים חשובים להתפתחות אדם ולאדמה, מחזק את המיקרו ביולוגיה של הקרקע ואת מערכת השורשים של הצומח ובכך גם מונע סחף.
  • היא שומרת על יערות ונמנעת מכריתת יערות, שמפרה את האיזון האקולוגי העדין במקום. כריית יערות משפיעה על האקלים, גורמת לסחיפת קרקע, הצפות, פליטה מוגברת של גזי חממה לאטמוספרה – ועוד.

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית שומרת על בעלי החיים

בעלי החיים הם חלק מהנפגעים העיקריים של חקלאות תעשייתית. חקלאות אקולוגית דואגת גם להם ונמנעת ככל האפשר מלהקריב אותם לצורך הצרכים שלנו, בני האדם. כך היא תורמת לקיומם החשוב והמכובד:

  • חקלאות אקולוגית בת-קיימא שמה לה כמטרה לפגוע כמה שפחות בבעלי החיים הנמצאים בקרבת מקום ואף עושה מאמצים לזמן ולטפח את מערך החיים סביבה. אחת הדרכים לעשות זאת היא לדאוג להרחיק אותם, במקום להמית אותם, כך שבסופו של דבר הם יעתיקו את סביבת המחייה שלהם למיקום אחר. חקלאות בת-קיימא אמיתית מייצרת איזונים ובכך משתמשת בכוחות הטבע ליצר השפעה מיטיבה ומאוזנת על סביבת החיים
  • היא מתעדפת ייצור וצריכה של מזון מן הצומח, ולא מזון מן החי, ובכך היא חוסכת חיים רבים של בעלי חיים רבים ואף חוסכת שטחי גידול עצומים שבענף הבוקר מבוזבזים באופן קיצוני עבור בעל חיים אחד.
  • חקלאות אקולוגית נמנעת מהרס בתי גידול, שממית בעלי חיים ומקשה עליהם לחיות ולהתרבות בסביבה הטבעית שלהם. אלו שלא מתים – נודדים למיקומים אחרים. באופן זה נכחדים מינים רבים והמגוון הביולוגי הטבעי יורד פלאים.

חקלאות אקולוגית

חקלאות אקולוגית תורמת לבני האדם 

ככל שהאדם מתעדף חקלאות תעשייתית, הוא מזיק לסביבה, הוא מזיק לבעלי החיים השוכנים בה – וכפועל יוצא הוא גם מזיק לעצמו, הרי הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהמערכת האקולוגית כולה. כך חקלאות אקולוגית תורמת לנו: 

  • בגלל צריכה מוגברת ואף מוגזמת, וזריקה המונית של מזון הנפוצה במקומות רבים בעולם, חלק מהתחזיות הקודרות מדברות על שלב שבו ייחסר לנו מזון. כשמדובר במזון מלא ומזין כבר נוצר החוסר הזה מחקלאות ויצרנות מזון מתועשים. חקלאות אקולוגית דואגת לייצר מזון בכמות מדויקת יותר, על ידי נטיעה בכמות מדויקת יותר, וחוסכת השלכה ובזבוז של משאבים ותוצרת חקלאית.
  • וודאי שעצם השמירה על איכות הסביבה, שלמות הסביבה הטבעית והאיזון האקולוגי, כמתואר לעיל, משליכה באופן ישיר על אורח החיים ואיכות החיים שלנו. חקלאות אקולוגית מאפשרת לנו לנשום אוויר נקי יותר, לצרוך מים נקיים וטובים ומזון רעיל פחות ובריא יותר. חקלאות אקולוגית מייצרת מזון אורגני, שהוא מזון עונתי, טרי, ייחודי ואיכותי יותר. 

חקלאות אקולוגית

זרעי דלעת – לאבץ – זרעי דלעת מכילים נוגדי חמצון, אבץ, מגנזיום, נחושת וברזל. המוח משתמש באבץ לאיתות עצבים, מגנזיום ללימוד וזיכרון, נחושת לשליטה באותות עצביים וברזל למניעת ערפל מוחי.

פולי קקאו נא ומאצ'ה – בשביל הקפאין כמובן
רובינו מכורים לקפאין, ולעיתים חשים רגשות אשם על כמות כוסות הקפה שאנחנו שותים. אבל זה לא רק נדמה לנו משקאות המכילים קפאין מגבירים את תפקוד המוח ומשפרים את הערנות – לא רק באופן נקודתי. במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Journal of Nutrition, משתתפים עם צריכת קפאין גבוהה יותר השיגו תוצאות טובות יותר במבחני התפקוד הנפשי.
אנחנו ממליצים על קפאין באופן שהוא פחות מעובד ומלא בנוגדי חמצון, כמו פולי קקאו נא ואבקת מאצ׳ה.

לסיכום, ברור שכל חלק וחלק בגוף שלנו מושפע ממה שאנחנו אוכלים. הקשר בין התזונה לתפקוד המוח שלנו, ובשל כך, גם לרווחה הנפשית שלנו, הוא משמעותי.
נוסיף שאם אתם חוששים שיש בעיה בחלק מתפקודי הגוף שלכם, אנו ממליצים לפנות לעזרה מקצועית. 

המכשול העומד בפני החקלאות האקולוגית

מה עומד למעשה בפני הטמעה מלאה ויישום מלא של חקלאות אקולוגית? החקלאות התעשייתית. למה החקלאות התעשייתית היא השלטת כבר שנים רבות?

  • כי היא מאפשרת ייצור של יבול ומזון בעלויות נמוכות.
  • כי היא מאפשרת ייצור בהיקפים גדולים בזמן קצר.
  • כי היא מאפשרת שליטה מכוונת בבעלי החיים הגדלים במסגרתה, לרבות שליטה גנטית. 
  • כי היא מאפשרת ריכוזיות ושליטה של חברות ענק על שטחי אדמה רחבים מאד

בשורה התחתונה, החקלאות האקולוגית מתמודדת לדאבוננו עם עידן שבו הצריכה נמצאת במרכז, גם אם היא באה על חשבון אלמנטים ומרכיבים חשובים מאוד בחיים ובטבע. אם מניחים על כף המאזניים את הרצון להרוויח כמה שיותר כסף ולצרוך כמה שיותר מזון, בלי קשר לאיכותו, ובצד השני מניחים את השמירה על איכות הסביבה, השמירה על האיזון האקולוגי והשמירה על עצם הקיום של בעלי החיים והבריאות שלנו, בני האדם – יותר מדי פעמים הכף נוטה אל עבר הצד הראשון. 

אמנם הבשורה הירוקה וההכרה בחקלאות אורגנית, חקלאות אקולוגית וחקלאות בת-קיימא מטפטפות אט-אט אל התודעה, ומקבלות רוח גבית מהממשלות השונות בעולם, לרבות כאן בישראל – עדיין יש עוד כברת דרך לעבור.

לפי שעה, "האורגני" שמח לספק רוח גבית משלו, וזאת על ידי טיפוח צרכנות מודעת וירוקה וחיבור יצרנים וחקלאים אורגניים מכל רחבי הארץ עם צרכנים שמעוניינים באורח חיים בריא יותר ושמירה על הסביבה האהובה שלנו.

חקלאות אקולוגית