מה מיוחד ביין אורגני והאם הוא כשר?
עצרתם פעם להודות על המצווה לשתיית ארבע כוסות בליל הסדר? לא? אולי הגיע הזמן, כי זאת אחלה מצווה בעינינו.
באופן מעט מוזר, למרות המודעות לצריכת מזון אורגני נמצאת בעליה, יינות אורגניים אינם נחשבים עדיין למוצר צריכה שנכלל בסל אורגני משפחתי.
במאמר זה ננסה להבין מה ההבדל בין יין קונבנציונלי לאורגני, ואם זה לא מספיק נחקור גם מהם יינות ביו-דינמי וטבעיים.
יינות קונבנציונליים: מה שקונים בסופר
יינות קונבנציונליים, הם היינות המוכרים והנפוצים.
הם יינות שגידולם ועיבודם אינו נתון לתקנות וחוקים שמטרתם לכבד את עקרונות החקלאות האורגנית או הביודינמית.
במהלך ייצורם משתמשים בכימיקלים סינטטיים.
מהו יין אורגני?
פשוט מאוד, יינות אורגניים מיוצרים מענבים שגדלו באופן אורגני.
כדי לקבל ענבים שגדלו באופן אורגני, כרם חייב ליישם מערך שיטות ידידותי לסביבה כדי לשמור על הגפנים שלו ולעמוד בפרוטוקול של שיטות גידול וטיפוח.
אגב, אורגני לא מרמז שליין אין תוספים.
יש, למעשה, רשימה של תוספים מותרים, כולל שמרים, חלבוני ביצה ואנזימים טבעיים המותרים ביינות אורגניים. המשמעות היא שיין אורגני לא אומר בהכרח שהיין הוא טבעוני.
התקן האמריקאי לעומת האירופי
האמת היא שהעולם נמצא במחלוקת סביב הסוגיה של מהם יינות אורגניים.
הנושא שנמצא במחלוקת נוגע למקומה של גופרית דו-חמצנית (SO2) בתהליך ייצור היין, בו היא בד"כ משמשת כחומר משמר.
ההגדרה של יין כאורגני מתחלקת במערב לפי החלוקה הבאה:
ארה"ב: "יין העשוי מענבים מגידול אורגני ללא תוספת סולפיטים (SO2)"
אירופה וקנדה: "יין העשוי מענבים מגידול אורגני שעשוי להכיל תוספת סולפיטים (SO2)"
ליינות אורגניים מארה"ב אסור להוסיף סולפיטים (SO2), מה שברוב התרחישים מפחית מאוד את חיי המדף, ובמקרים מסוימים, יכול לשנות באופן מהותי את הטעם.
שימוש בגפרית דו-חמצנית מחייב סימון על התווית "מכיל סולפיט".
ריכוז החומר במשקה מוגבל בארצות הברית ל-350 מיליגרם לליטר ובארצות האיחוד האירופי ל-160 מ"ג לליטר ביינות אדומים ו-210 מ"ג לליטר ביינות לבנים או רוזה.
יין אדום אורגני יכול להכיל עד 100 מ"ג לליטר SO2 . בעוד לבן או רוזה יכול להכיל עד 150 מ"ג לליטר SO2. הגופרית הדו-חמצנית נחשבת לחומר רעיל ואלרגני.
מהו יין ביו-דינמי?
זהו יין אורגני שהליך ייצורו וכרימתו פותח בהשראת תורת האנתרופוסופיה של רודולף שטיינר, ומבוססות על פרקטיקות מאוד יוצאות דופן.
זאת חקלאות שיוצאת מתוך העיקרון שהאדמה היא חומר חי, ושואפת לאיזון על ידי התחשבות בהשפעת המשיכה של כוכבי הלכת והירח.
ואכן, כל פעולה בכרם מבוססת על לוח שנה ספציפי.
בהתאם למיקומם של הכוכבים וכוחות המשיכה שלהם המשפיעים על החיים (למשל הירח על הגאות), ימים מסוימים נוחים יותר לפעולות שורשים (למשל: שתילה), פירות (למשל: קציר) וכו'.
מהו יין טבעי?
גם כן סוג של יין אורגני. בקצרה, הוא עשוי מגפנים שתורבתו ללא כימיקלים סינתטיים ושלא הוספו לו חומרים פרט לעד 30 מ"ג SO2 במהלך הייצור. מכיל 100% ענבים.
אז למה לקנות יינות אורגניים, אם בכלל?
מה שמבדיל בין יינות טבעיים, אורגניים, ביו-דינמיים וקונבנציונליים אינו טכניקת ייצור אלא הרכב הכימיקלים הסינתטיים והתוספים המשמשים בכרם ובמהלך הייצור.
תהליך הכורמות האורגנית, שבה נוקטים גם בכרם אלול היראלי, יוצא מתוך דאגה לאדמה ולטבע ומבוסס על אחריות.
מטרתה היא הימנעות ככל הניתן מהוספת חומרים כימיים ושימור מגוון המינרלים והמיקרוביולוגיה הטבעית באדמת הכרם.
לפי חובבי יין ומומחים בתחום התוצאה של אדמה שמורה באופן הזה היא יינות מורכבים יותר, מיוחדים יותר ועשירים יותר.
אם חשקה נפשכם ביין אורגני שהוא גם כשר בהשגחת הבד"צ עכשיו זה בר השגה – היינות של כרם אלול.
חג שמח