מזון בריא ומזון אולטרה-מעובד
חטיפים ומזון מהיר שכולנו כל כך אוהבים  מצמצמים את תוחלת החיים שלנו באופן עקבי. כך על פי מחקר חדש מצרפת הקובע: אנו עומדים בסיכון גבוה ב -14% למוות מוקדם על כל גידול של 10% בכמויות המזון האולטרה-מעובד שאנו אוכלים.
"מזונות אולטרה-מעובדים מיוצרים בצורה תעשייתית ממרכיבים רבים הכוללים בדרך כלל תוספים המשמשים למטרות טכנולוגיות ו / או קוסמטיות", כתבו מחברי המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Internal Medicine. "מזונות מעובדים בעיקר נצרכים בצורה של חטיפים, קינוחים, או ארוחות מוכנות לאכילה, והצריכה שלהם גדלה במידה ניכרת במהלך העשורים האחרונים".
כך מתוך המחקר.
מזון בריא ומזון אולטרה-מעובד

עליית כוחם של המזונות האולטרה-מעובדים

בארצות הברית, 61% מהתזונה הכוללת של מבוגרים מגיעה ממזונות אולטרה-מעובדים, בקנדה, 62%, ובאנגליה, שיעור זה הוא 63%, כך עולה מהמחקר החדש. כמו כן, מחקרים מצביעים על כך שאכילת מזונות  אולטרה-מעובדים יכולה להוביל להשמנה, לחץ דם גבוה וסרטן.
 
כדי להבין את הקשר בין מזונות אולטרה-מעובדים לבין הסיכון למוות מוקדם מהצפוי, החוקרים גייסו את עזרתם של 44,551 מבוגרים צרפתים בגילאי 45 ומעלה למשך תקופה של שנתיים.
הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר היה 57, וכמעט 73% מהם היו נשים. כולם סיפקו תיעוד תזונתי בן 24 שעות מדי שישה חודשים בנוסף להשלמת השאלונים על בריאותם (כולל מדד מסת הגוף ומידות אחרות), פעילות גופנית ונתונים סוציודמוגרפיים.
 
החוקרים חישבו את צריכת התזונה הכוללת של כל משתתף וצריכת מזונות אולטרה-מעובדים.
 
מזונות אולטרה-מעובדים היוו יותר מ -14% ממשקל המזון הכולל הנצרך וכ -29% מסך הקלוריות, הם מצאו. צריכת מזון אולטרה-מעובד היתה קשור בגיל צעיר יותר, הכנסה נמוכה יותר, רמת השכלה נמוכה יותר, חיים לבד, מדד BMI גבוה ורמת פעילות גופנית נמוכה.
 
במהלך תקופת המחקר, 602 משתתפים מתו. לאחר התאמה לגורמים כמו עישון, החוקרים חישבו סיכון גבוה יותר של 14% למוות מוקדם בכל גידול של 10% בשיעור המזון האולטרה-מעובד.
מחקרים נוספים נדרשים כדי לאשר את התוצאות הללו, אומרים החוקרים. ועם זאת, הם משערים כי התוספים, האריזה (חומרים כימיים על המזון במהלך האחסון) והעיבוד עצמו, כולל עיבוד טמפרטורה גבוהה, עשויים להיות הגורמים המשפיעים לרעה על הבריאות.
 

מה המומחים אומרים?

נורגול פיצג'רלד, פרופסור במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת ראטגרס, הציעה "כבוד למחברים" למחקר "חזק" במיוחד.
 

"קטגוריית המזון האולטרה-מעובד היא קטגוריה ענקית של מזונות, ועל ידי שילוב כל כך הרבה דברים ביחד, החוקרים איבדו רגישות בתוצאות שלהם ולא יכול לזהות מה בדיוק גורם את האפקט נראה במחקר, אמר פיצג'רלד, שלא היה מעורב מחקר."

 

"יש גורמים שיכולים להיות מזיקים יותר או פחות מזיקים מאחרים, זה באמת מורכב מדי", אמרה, והוסיפה כי אנחנו לא יכולים "לרוץ עם" תוצאות אלה.

 

מדוע אנשים אוכלים יותר ממזונות אולטרה-מעובדים אלו?

"אנחנו חיים בעולם מהיר, ואנשים מחפשים פתרונות נוחים, אנחנו תמיד קצרים בזמן", אמרה פיצג'רלד. "אנשים מחפשים פתרונות מהירים, ארוחה מהירה".
בעת בחירת המזון, הטעם הוא הגורם מספר 1 עבור רוב הצרכנים, עוד אמרה, אבל מחיר ונוחות חשובים גם, ועם מזונות אולטרה-מעובדים נראה כי גורם הנוחות נמצא "בראש הרשימה: לתפוס וללכת, מוכן לאכול. "
פיצג'רלד ממליצה לקרוא לא רק את הכתוב בחזית החבילה כאשר הם קונים ארוחות מוכנות, אבל גם את החלק האחורי.
 
"תראו את רשימת המרכיבים ובדקו האם אתם מבינים את כל החומרים האלה שנכנסים למאכלים שלכם?"  קנו רק מוצרים שיש בהם "מספר מינימלי של מרכיבים, ובהם חומרים שאתם מכירים."