בשבוע שעבר הלכנו לבקר את גן העצים האצילים, מטע עצי האבוקדו של גילי בבית יצחק
הנה סיפור הביקור וכמה תובנות על אבוקדו ממקור טוב,
גילי בחור צנוע (מעדיף לא להצטלם), מחכה לי בכניסה למטע לאחר תאום טלפוני קצר, שנינו נפגשים על השביל ממש בכניסה למטע,
הוא יורד לפתוח את השער נכנס לרכב ואני אחריו, עוברים בשביל צר בין עצי האבוקדו הגדולים ונעצרים,
יורדים מהרכבים וממשיכים קצת ברגל למעבה המטע, עצי האבוקדו הגבוהים והאצילים מסוככים היטב על האדמה בה אנחנו דורכים,
הכניסה למטע מזכירה קצת כניסה לג'ונגל טרופי נסתר שחבוי לו עמוק בתוך שטחי חקלאות שדה וחממות של מושב בית יצחק.
מדובר במטע קטן מאוד ואיכותי, כ 1 דונם של עצי אטינגר ו4 דונם של האס, שמחכה בשטח כמו שמורת טבע קטנה.
גילי מספר
"המטע ננטע ע"י אבי המשפחה בשנות ה-70 ומאז המשפחה מתחזקת את המטע.
במטע יש כוורות דבורים, הדבורים באביב דואגות להפרות את פרחי האבוקדו,
כדי להפרות את פרחי ההאס יש צורך שהדבורים יעבירו להאס את האבקה של פרחי האטינגר."
חנטה של פרי האבוקדו
במהלך הסיור השמש הנעימה מבצבצת מבעד לעלי העצים הגבוהים וקרני האור מלטפות את העצים והפרחים,
האבוקדו מנצנץ מדי פעם מצמרות העצים,
נועם קולו וצניעותו של גילי (שאגב לא רצה להצטלם אלא הסכים רק לצלם ולשלוח תמונות של העצים) משתלבים באופן פסטורלי והופכים את הפרי הטעים שאני מכיר באופן אישי כבר כמה שנים במטבח למשהו הרבה יותר חזק מרק פרי טעים ובריא,
גילי ממשיך
"לפני מספר שנים כשהמטע לא היה במצב טוב פנינו למדריך משרד החקלאות ותשובתו הייתה ברורה שיש לעקור את המטע ולנטוע עצים חדשים !
למרות עצה זו החלטנו לפנות לגורמים שונים לנסות ולטפח את המטע הוותיק וכך לאט לאט מצב המטע השתפר ומקווים שישתפר עוד בעתיד".
כל כך מעודד, מעורר השראה ומחייה את הנפש להיות במטע פורה שמניב פרי מהטעימים והנדירים שאפשר להשיג בארץ שתחת ידיים אחרות היה נעקר באחת ללא הרבה היסוסים.
את רוב הפעולות עושים במטע באופן ידני כגון גיזום העצים, עישוב סביב גזעי העצים וכו,
אחד ההבדלים בין אבוקדו שמגודל בצורה אורגנית לבין אבוקדו שמגודל בשיטה קונבנציונלית:
במטע אבוקדו קונבנציונלי מרססים בחומר שנקרא מווסת צמיחה בזמן בו חנטי האבוקדו עדיין קטנים, למווסת הצמיחה שתי מטרות עיקריות:
מווסת הצמיחה דואג לכך שרוב האנרגיה שהעץ מייצר תועבר לפרי ולא לעלים ולעץ עצמו לכן אפשר לקבל פרי גדול יותר.
בטבע יש נשירה של החנטים, מווסת הצמיחה דואג גם שהעץ ינשיר פחות חנטים ולכן אפשר לקבל בין 30-50 אחוז (לדוגמה בהאס)
יותר יבול מאבוקדו שרוסס במווסת צמיחה לעומת אבוקדו שלא רוסס.
השנה יבול האבוקדו נמוך יותר מכיוון שבאביב בזמן פריחת האבוקדו היו מספר שרבים (טמפרטורה גבוהה ולחות נמוכה)
לעץ קשה להתמודד עם תנאים אלו ולכן הוא משיר חלק מהפרחים והחנטים.
גילי לא קוטף לעולם את הפרי מוקדם,
הרבה לפני בדיקות מעבדה ואחוזי השומן, לגילי חשוב גם שהפרי יהיה טעים וטוב רגע לפני שהוא מתחיל לקטוף ולהוציא אותו לבתים.
וכמובן שמקפיד לקטוף בכל שבוע לפי הזמנה את הפרי ישירות מהעצים, ההבחלה הקצרה נעשית כבר בבית המזמין,
התוצאה לפניכם בפעם הראשונה השנה, השבוע גילי יקטוף עבור כולנו אבוקדו האס מעולים, מושלמים בטעמם בעלי מרקם שלא פוגשים בכל יום בחנויות,
זה מגיע עם הערת אזהרה, זהירות ממכר !
זוהי זכות גדולה להנות מאבוקדו שזוכה לטיפול באהבה כזו רבה, בהמון תשומת לב ובאווירה משפחתית.
ועוד יותר זכות גדולה לתמוך בעשייה רבת השראה של חקלאות אחרת שמתקיימת בזכות כל אחד ואחת מאיתנו שמזמינים ונהנים מהפירות.
אנחנו גם מקווים שתוכלו להכניס קצת מחווית הביקור הזה, ממנגינת עלי העצים המתנגנת עם הרוח אליכם הביתה,
וחשיבה על המטע והסיפור שעומד מאחורי המטע יעורר בלבכם השראה לעשייה ולבריאות טובה.
אז הנה הוא באופן רשמי, השבוע הראשון של ההאס, יכול להיות שאחד מפירות האבוקדו שבתמונה יגיע אליכם, לבריאות.