אז מה חשוב שנדע על הקשר בין הבטן למוח?
מחקרים חדשים מצאו שיש קשר מתמיד והדוק בין מושבת החיידקים במערכת העיכול למוח. למעשה, המוליך העצבי המקושר כל כך עם המצב המנטלי שלנו ועם תחוש אושר, הסרוטונין, מיוצר בעיקר במערכת העיכול – כ-90% מכמותו בגוף.
סוכר, מזון מעובד ורעלים המצויים במזון מרוסס משפיעים לרעה על הגוף והיום אנחנו מבינים שבאופן מיוחד גם על המוח, היכולות המנטליות ומצב הרוח.
המוח הוא בבסיסו איבר לניתוב ועיבוד של מידע, עיקר הפעילות במוח מתבססת על מעבר אותות. הפעילות התקינה של המוח תלוייה בזמינותם של מגוון חומרי הזנה, ויטמינים וחומצות אמיניות, כמו אומגה 3, חלבונים ונוגדי חימצון שנמצאים במאכלים מסוימים באופן מיוחד.
מה הם ה-Brain Foods המובילים מהצומח ואיך הם משפיעים לטובה על המוח?
אגוזי מלך או אומגה 3 – אגוזים מכילים שמנים בריאים החיוניים לפעילותו של המוח. אגוזי מלך באופן ספציפי מכילים אומגה 3 שהכרחית לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי. 60% מהמוח מורכב משומן המכיל אומגה 3, והוא חשוב גם לתהליך ייצור תאי מוח ועצב. מחסור באומגה 3 עלולים לגרום לבעיות למידה ולדיכאון. אומגה 3 ניתן לצרוך גם מזרעי צ'יה, פשתן ואצות.
אפונה, שעועית או טופו – בשביל החלבון – החלבונים הכרחיים למוח כי הם מאפשרים לבנות את הנוירוטרנסמיטורים – המוליכים העיצביים שדואגים למעבר אותות בתוכו. חלבונים מאזנים את רמות הסוכר בדם ומיצבים מצב רוח. אפשר לצרוך חלבון מן הצומח בכמות גבוהה מסייטן, טופו וממגוון סוגי קטניות.
ירקות עלים ירוקים עם ויטמין K וחומצה פולית – מחקרים הראו כי תזונה מבוססת על הצומח יכולה למנוע הידרדרות קוגניטיבית. ירקות כמו קייל, ברוקולי ותרד מכילים ויטמין K חומצה פולית ובטא קרוטן המסייעים לחידוש התאים במוח ושיפור הזיכרון. כדאי לצרוך מגוון של עלים מכל הסוגים בכל יום ועדיף שיהיו אורגני, בלי כימיקלים.
פירות המכילים ויטמין C – פירות מסוימים כמו תפוזים, פלפלים, גויאבה, קיווי, ותותים, מכילים כמויות גבוהות של ויטמין C. ויטמין C מסייע במניעת פגיעה בתאי המוח ותומך בבריאות המוח הכללית. למעשה, מחקר מצא כי ויטמין C יכול למנוע אלצהיימר. ההמלצה שלנו היא לצרוך את הפירות הללו מגידול אורגני.
פירות יער או אנטי אוקסידנטים – פירות יער כמו אוכמניות ותות שחור, שמגודלים כיום בגידול אורגני גם בישראל, מכילים אנטי אוקסידנטים בריכוז גבוה. מחקר שנערך בבית החולים בריגהם בהרווארד מצא שנשים שצרכו שתיים או יותר מנות תותים ואוכמניות מדי שבוע עיכבו את ירידת הזיכרון בעד שנתיים וחצי.
זרעי דלעת – לאבץ – זרעי דלעת מכילים נוגדי חמצון, אבץ, מגנזיום, נחושת וברזל. המוח משתמש באבץ לאיתות עצבים, מגנזיום ללימוד וזיכרון, נחושת לשליטה באותות עצביים וברזל למניעת ערפל מוחי.
פולי קקאו נא ומאצ'ה – בשביל הקפאין כמובן
רובינו מכורים לקפאין, ולעיתים חשים רגשות אשם על כמות כוסות הקפה שאנחנו שותים. אבל זה לא רק נדמה לנו משקאות המכילים קפאין מגבירים את תפקוד המוח ומשפרים את הערנות – לא רק באופן נקודתי. במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Journal of Nutrition, משתתפים עם צריכת קפאין גבוהה יותר השיגו תוצאות טובות יותר במבחני התפקוד הנפשי.
אנחנו ממליצים על קפאין באופן שהוא פחות מעובד ומלא בנוגדי חמצון, כמו פולי קקאו נא ואבקת מאצ׳ה.
לסיכום, ברור שכל חלק וחלק בגוף שלנו מושפע ממה שאנחנו אוכלים. הקשר בין התזונה לתפקוד המוח שלנו, ובשל כך, גם לרווחה הנפשית שלנו, הוא משמעותי.
נוסיף שאם אתם חוששים שיש בעיה בחלק מתפקודי הגוף שלכם, אנו ממליצים לפנות לעזרה מקצועית.