בחודש יוני האחרון, עלו מספר חששות בנוגע למרכיבים צמחיים שונים הנמצאים בשימוש על ידי שתי החברות הפופולריות ביותר באמריקה לתחליפי בשר המבוססים על הצומח.
ב -21 ביוני, קבוצת צרכנים פרסמה בציבור את חששותיה בנוגע לאחד הרכיבים בתהליך הייצור של מוצרי בשר מהצומח. מוקדם יותר בחודש יוני, ארגון הבריאות העולמי אמר כי אכילת heme (שם כולל של מספר תרכובות אורגניות מבוססות חלבון בעלות תפקידים חשובים בתאיהם של כל היצורים החיים). – המרכיב העיקרי של אחת מיצרניות הבשר הצמחי קשורה לבעיות של היווצרות מסרטנים במעיים.
עד כה, ענקיות הבשר הצמחי מצליחות לחמוק מחיצי הביקורת, אך בדיקה לעומק של חלופות בשר מלאכותיות אלו מציבה שאלה גדולה לכל החברות בתחום המציעות תחליפים לבשר מן החי.
למעשה מדובר במזון מעובד מאוד – הגם שהוא כולל רכיבים מהצומח בלבד, ודומה במרקמו ובטעמו לטעם בשר מן החי, מדובר במוצר שאיננו מתאים כלל ועיקר לשוחרי הבריאות.
בעוד חברות תחליפי הבשר מבוססות על מוצרים מן הצומח בלבד, בסופו של דבר הן מייצרות מזון מעובד בעוד מערך השיווק שלהן "מתחפש" לשיווק הדומה לשיווק הצעות טבעיות אורגניות.
באותה עת, נראה כי החברות לא חשבו על כך שקבוצות המתנגדות למאכלים מהונדסים גנטית ומעובדים ימחו כנגדם. הבעיה העיקרית היא שלעתים קרובות מידי מנסות חברות אלו למצב את עצמם כספקי מזון אורגני, ללא גלוטן, מתחום המוצרים הטבעיים.
כיום, יצרניות אלו מתמודדות עם יותר ויותר שאלות הנוגעות לאופן היצור של תחליפי בשר אלו. התגובות הראשונות הגיעו עוד בשנת 2018, כאשר מינהל המזון והתרופות האמריקני הביע דאגה לגבי מרכיב מפתח במזון מתוצרת "אימפסבל פודס".
החברה משתמשת בשמרים מהונדסים גנטית לייצר את המוגלובין הסויה (heme) הנותן להמבורגר שלה טעם כמו של בשר מן החי. למעשה, אישור השימוש ברכיב זה על ידי ה FDA ניתן למוצר רק בדיעבד.
בנוסף, קטגוריה חדשה יותר של חברות אלטרנטיביות לבשר מצליחות לצבור תשומת לב ציבורית. חברות יצרני בשר מתורבתים, כמו "JUST", "חוות אלף '" ו"ממפיס ", מייצרים חלבון מן החי שאינו דורש שחיטת בעלי חיים, באמצעות ריבוי תאים מן החי.
הבעיה העיקרית עם תחליפי בשר צמחיים מעובדים, שמעבר לעובדה שהם מציגים פתרון מתקדם ביותר לאי-צריכה של מוצרים מן החי לקהל הרחב מטעמי מוסר או בריאות, הם הפכו בעצמם לבעיה החדשה שכן הם אינם מוצר בריא כשלעצמו אלא אוכל מעובד ברמה הגבוהה ביותר. וכל זאת מבחינת "אותה הגברת בשינוי אדרת". אוכל מתועש ומעובד הוא עדיין אוכל מעובד ומתועש, גם אם כל כולו מגיע מן הצומח.
צריכת מזון טרי באשר הוא ובמיוחד מתוצרת אורגנית היא הפתרון המועדף לאספקת מזון טוב לגוף, עתיר ויטמינים, חיות, מינרלים המוכנים לצריכה בצורתם הזמינה ביותר לגוף, אנזימים, תרכובות מאוזנות וסיבים תזונתיים ששום מפעל בעולם לא יכול לייצר כמו הטבע עצמו :-)