עד לפני כמה שנים החקלאות הישראלית הייתה מקור גאווה עצום למדינת ישראל, אבל כיום אנו חיים בתקופה בה מתעורר הדיון סביב השאלה בשביל מה צריך בכלל חקלאות מקומית בימינו? אז החלטנו להרים את הכפפה ולענות על השאלה הזו אחת ולתמיד, כדי להסביר על היתרונות הגלומים בשמירה על החקלאות המקומית.

חקלאות מקומית

1. טעים יותר, בריא יותר, טרי הרבה יותר

כאשר פירות וירקות גדלים בחקלאות מקומית, הם נקטפים בשיאם ונשלחים מיידית למכירה בשווקים. לעומת זאת, פירות וירקות שמגיעים לארץ בייבוא מחו"ל עושים דרך ארוכה, לפעמים אפילו מצידו האחר של הגלובוס, ובזמן הזה הם נשמרים באחסון. בשל התנאים המיוחדים של האחסון והזמן שחולף עד שיגיעו אל היעד, הפירות והירקות מאבדים מערכם התזונתי ומרעננותם.
ועדיין לא הזכרנו את המשאבים האדירים שמבוזבזים על שינוע ואחסון התוצרת בזמן השינוע בטיסות ובהובלה מעבר לים הגורמים לזיהום של האוויר ומי הים.

בשורה התחתונה: פירות וירקות מתוצרת מקומית הם בריאים יותר וטעימים יותר לעומת אלה שהגיעו בייבוא בשל הדרך הקצרה יותר שהם צריכים לעבור.

חקלאות מקומית

2. איכות ושקיפות

בואו ניקח לדוגמא מנגו שגדל בארץ בגידול אורגני. המנגו שגדל אורגנית חייב לעמוד בתקנים בינלאומיים של איכות המים שבהם הוא מושקה, סוג ואיכות הקרקע, סוג הדישון שבו משתמשים ופיקוח אחרי מחלות ומזיקים. בנוסף, הדרך שהמנגו מהכנרת עושה עד שהוא מגיע אליכם לקערת פירות הקיץ קצר מאוד.
כל זה מעודד את החקלאי הישראלי לבצע בקרה הרבה יותר הדוקה על התוצרת שלו ומעודד אחריות חברתית של החקלאי כלפי התוצרת שלו. למעשה נוצרים בחקלאות האורגנית סוג של יחסי גומלין בין החקלאי לצרכנים שמכירים את המשק שממנו מגיעה התוצרת ואת החקלאי שמגדל אותה.

בשורה התחתונה: כשאנחנו קונים מתוצרת מקומית אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו מקבלים.

חקלאות מקומית

3. ידע הוא כח

אנחנו יודעים שכשקונים מכונית יפנית אז אפשר לנהוג בשקט ולדעת שהיא לא תעשה לנו בעיות, כשאנחנו מחפשים וויסקי טוב, אז אנחנו סומכים על האירים והסקוטים שאחרי מאות שנים בתחום ושימוש במים מעולים הוויסקי שלהם יהיה איכותי. אבל מה לגבי חקלאות? החקלאות הישראלית נחשבת למותג-על בכל העולם. עם רמת ידע, ניסיון וטכנולוגיה פורצת דרך שמעוררות קנאה ומביאות חקלאים מכל העולם ללמוד מהישראלים איך לפתח את החקלאות.
ואם מדברים על חקלאות אורגנית, אז בכלל ישראל נחשבת למעצמת על.
אז… בעצם אם המותג הכי טוב בעולם נמצא אצלנו למה לחפש מותגים נחותים יותר שמגיעים מבחוץ?

בשורה התחתונה: החקלאות האורגנית הישראלית היא הטובה בעולם וכך גם התוצרת שלה.

חקלאות מקומית

4. הכי מקיים: פחות מזון נזרק לפח

כמו שציינו מקודם, מזון מיובא נמצא בסיכון גבוה יותר להתקלקל, וכאשר זה קורה נותרת רק ברירה אחת – להיפטר ממנו. מאחר ותוצרת של חקלאות מקומית איננה דורשת זמן רב להגיע לשווקים והסיכון שהמזון הזה יתקלקל בדרך יורד משמעותית, כתוצאה מכך פחות מזון נזרק לפח. ואם אנחנו מחשיבים את עצמנו כאנשים שאכפת להם מהעולם (וברור שאנחנו כאלו:) אז אנחנו מבינים שכשאנחנו קונים תוצרת אורגנית מקומית, אנחנו חוסכים במזון ועושים עוד משהו כדי לשמור על העולם שלנו.
בשורה התחתונה: מזון אורגני ישראלי עוזר לנו להפוך את העולם לטוב ובריא יותר.

The Organi - Articles 768x400 4-1

5. שומרים על הריאות הירוקות

החקלאות המקומית איננה רק מקור לייצור מזון. במציאות בה אנו מוקפים יותר ויותר במגדלי נדל"ן, כל חווה, כרם ופרדס הם גם בגדר ריאה ירוקה לכל דבר. כל עוד שטח מוגדר כחקלאי, בעלי אינטרסים אינם יכולים לסלול עליו אספלט. הפעילות של החקלאים שומרת על הקרקע פורייה לאורך זמן כדי שהריאה הירוקה הזו תוכל להמשיך להתקיים ולהזין לא רק אותנו, אלא גם את הטבע ואת הדורות הבאים.
בשורה התחתונה: חקלאות אורגנית ישראלית היא חלק מהנוף שלנו.

6. הוגנות

לצערנו, בהרבה מקומות בעולם, בעיקר במדינות עולם שלישי, חקלאות היא מנוע מרכזי של ניצול כח עבודה זול ורמיסה של החקלאים. חקלאות ישראלית אורגנית שבה התוצרת עוברת בסחר הוגן מהחקלאי לצרכן מעודדת את החקלאי להשקיע ולשפר את התוצרת, מחזקת את ענף החקלאות המקומי ובסופו של דבר הערבות ההדדית בין חקלאי לצרכן בלי "מיליון ידיים באמצע" מביאה לשיפור התוצרת.
בשורה התחתונה: מזון אורגני ישראלי הוא win win לצרכנים ולחקלאים.

The Organi - Articles 768x400 5-1

7. מבטיח חוסן לאומי

מה? למה הגיע מושג שבדרך כלל משתמשים בו פוליטיקאים בועדת החוץ והביטחון לעולם החקלאות?

אז התשובה היא פשוטה מאוד. מתברר שיותר מכמות הטנקים או אחוז ההייטקיסטים, דווקא חקלאות מקומית מפותחת היא המדד המרכזי לבריאות ולביטחון התזונתי של הציבור.

כשאנחנו מעדיפים ומעודדים חקלאות מקומית אנחנו מגדילים את כמות המזון הטרי שהילדים שלנו אוכלים,  מעשה המבטיח לחזק את החוסן הבריאותי של האוכלוסיה ומונע ממפגעים של רעב, תת תזונה, תזונה של ג'אנק פוד ומחלות שנלוות אליהם שפוגעים קשה בחברות ובמדינות בעולם השלישי והמערבי כאחד.

בשורה התחתונה: חקלאות אורגנית ישראלית היא חלק מהעוצמה שלנו.

אז מה היה לנו כאן?

חקלאות אורגנית ישראלית בריאה יותר, טרייה יותר, איכותית יותר ועוזרת לנו לשמור על עולם ומדינה ירוקים יותר, מעודדת סחר הוגן, מפחיתה ניצול, מחזקת את הקשר בין חקלאים לצרכנים ועוזרת לכולנו לאכול ולחיות הרבה יותר בריא. 

אז בשורה הכי תחתונה, את עצמנו בוודאות שכנענו, מקווים שגם אתכם