קובי בן גל, הבוסתן של קובי – ראיון עם חקלאי

חקלאות ביו דינאמית בפנסיה.
קובי מתיישב בין עצי הפרי לשיחה עם האורגני – קריאות התרנגולים בין העצים עם ציוץ הציפורים הם הרקע לשיחה.

היי קובי, שמחים מאוד ללוות את הפעילות שלך כבר כמה שנים טובות ולראות את כל העשייה האישית שלך בבוסתן, צומח ומצמיח פירות וירקות אקזוטיים מדהימים בשלל צבעים וטעמים.
מגרה את החושים של כולנו.


נשמח שתספר לנו על הבוסתן מה אתה מגדל ואיפה בארץ?

קודם כל אני מקווה שהקריאות של התרנגולים לא מפריעות.

זה בסדר, תפאורה נהדרת לשיחה, אפשר להתחיל:
הבוסתן נמצא בכפר גיבתון הצמוד לעיר רחובות, היום כבר אפשר לומר שהוא כמעט בתוך העיר רחובות.
זהו בוסתן קטן, בגודל של 5 דונם ברוטו, אבל הוא גדול עבור אדם אחד שמטפל בו מהתחלה ועד הסוף.

קצת על החיבור שלך לסוג הזה של חקלאות:
הבוסתן קיים במתכונת מצומצמת כבר די הרבה שנים. אני "חוטא" בגידול של כל מיני שיחים ועצים  מיוחדים בערך כ-40 שנה.  נולדתי לתוך החקלאות, גדלתי בתוך המושב  וזכיתי להיחשף לכל מה שהוריי גידלו.

מה ההורים גידלו?
מושב גיבתון הוקם בשנת 1932 ועבר הרבה תהפוכות, בשנים הראשונות המשקים התבססו על גידול בעלי חיים היו בכפר רפתות ומחלבה אך לימים הורי עברו לגדל עופות ופרחים ובהמשך עצי פרי ואני כילד עבדתי, כמובן,  בכל מה שהיה צריך. מטבע הדברים ומבלי משים התחומים הללו הוטבעו בנשמתי אם כי  כנער נמשכתי לעולם הטכנולוגיה, ובהשכלתי אני בכלל מהנדס אלקטרוניקה, מזה גם התפרנסתי כל השנים.

בתחילת דרכי כמהנדס צעיר עסקתי בפיתוח של ציוד לחקלאות, בקיבוץ נירים במפעל שעסק בפיתוח של מערכות השקיה אוטומטית . מבחינתי היה מדובר בשילוב מקסים בין טכנולוגיה שבאה לפתור בעיות של חקלאים אך זה נקטע כעבור מספר שנים, עם פרוץ מלחמת יום כיפור , שבעקבותיה נשאבתי לתוך מערכת הביטחון וצה"ל . 15 שנה שרתתי בצבא הקבע כקצין מהנדס ביחידה לפיתוח אמל"ח, במשרד הביטחון משם פרשתי לגמלאות.

כל השנים גידלתי כל מיני עציצים, שתילים וכל מיני צמחים מיוחדים אבל הדבר שסיקרן אותי במיוחד היה להבין ולשלוט בשיטות ריבוי של צמחים  אם זה הנבטות, השרשות, הרכבות וכל מיני שיטות ריבוי מיוחדות. לימים כאשר בניתי את ביתי חזרה במושב, התחביב קיבל ביטוי מוחשי במונחים כמותיים.

מתי התחיל השינוי מתחביב למקצוע?
לקראת היציאה לפנסיה, הבוסתן כבר כלל למעלה מ-100 סוגי עצים וצמחים מיוחדים ובשל גודלו נדרש להקדיש לו יותר זמן. הייתה לי התלבטות האם להקדיש את זמני הפנוי בהמשך העיסוק הטכנולוגי או להתמסר לבוסתן ולחקלאות. רוב השנים לא היה לי זמן להתעסק עם הבוסתן יותר מידי ותמיד השתילים והעצים סבלו מכך ולכן החלטתי לעשות תיקון ולהקדיש את מלוא זמני לטפל בבוסתן.  

בוסתן קובי


איך מטפלים ומשתלטים על מגוון כזה רחב ברמת הטיפול בעצים, הקטיף, אריזה ושינוע?
עובד בשטח בעיקר לבד?
מאוד רציתי לטפח את האדמה אבל עד שהגעתי לזה ב-100%, היו לי מעט שעות פנאי לנושא. אז מחוסר ברירה פיתחתי תיאוריה ושיטת גידול משל עצמי שאומרת שצריך לתת לדברים להתפתח באופן עצמאי וגם אם זה נפגע קצת, אז לא נורא.
לימים מצאתי את האיזון והשיטה איך להימנע מריסוס בשטח ואיך להימנע מדישון של כימיקלים. עם השנים הבנתי שהשיטה שלי זהה לתפישת העולם של החקלאות הביו דינאמית , שפותחה בראשית המאה ה-19 ע"י אבי אנתרופוסופיה רודולף שטיינר. השיטה אומרת תנו לאדמה להיות טבעית, לשמור על שיווי המשקל שלה מבלי להחדיר חומרים זרים (כלומר ריסוסים) או כל מיני חומרים מלאכותיים ( דשן כימי ).

קצת מזכיר לי את הסיפור של האיכר והפילוסוף היפני מסנובו פוקואוקה – שיש אומרים שהוא מאבות החקלאות האורגנית בעולם המערבי – שהוא בעצם מצא את שיטת הגידול של החקלאות ללא התערבות, שמאפשרת לטבע לבוא לידי ביטוי בצורה המקסימלית ולקבל תנובה גדולה יותר עם צמחיה ואדמה בריאים יותר.
אני עושה את הכל לבד בשיטה הביו דינמית – במינימום התערבות. מפזר קומפוסט בשטח ועליו חיפויים בתצורה של עלים וגזם מרוסק. לא עוסק בתיחוח ולא בחריש אלא רק בכסוח של עשבייה .
אפשר לומר שאפילו הפיקוח האורגני שעשיתי בעידוד שלכם, היה בעיקר לפרוטוקול, כי בתכלס מדובר בשיטת גידול שהיא הרבה מעבר לאורגנית מאחר ואין כל שימוש בריסוסים אלא רק בפתיונות שמרניים נגד זבוב הפירות.  שכשעשו אצלי  בדיקות קרקע לא מצאו שום שריד של שימוש בחומרים לא מותרים.

כל השנים אני ממשיך באותה צורה של עבודת אדמה פשוטה ומדויקת. אני לא מרסס בכלל כולל לא משתמש בחומרים שמותרים בתחום האורגני.

זה באמת עניין שהרבה אנשים מחפשים היום בתוך התחום של החקלאות האורגנית שמתירה להשתמש גם בחומרים פריקים שונים. מחפשים את החקלאות הנקיה יותר ואת הבחירה של החקלאי למינימום התערבות מלאכותית עם מקסימום גישה טבעית. ובהחלט החקלאות הזאת בעלת ערך גבוה.

יש בבוסתן מגוון רחב מאוד של פירות טרופיים, אקזוטיים, מיוחדים וגם לא מסחריים, חלקם אפילו נדירים ומעוררי השראה בטעמם וביופיים, מה הוביל אותך להתמקד בגידולים המיוחדים ונשמח גם לשמוע ככה סקירה כללית של מה גדל בבוסתן?רציתי להתנסות ולחוות גידולים שלא מגדלים בכל מקום, מה  שכיוון אותי לאופי זה של החקלאות היא ההכרה בעובדה שהשטח שלי הוא קטן, וכשמדובר בחלקה ששיטחה הוא רק כמה דונמים בודדים, בעצם לא פרקטי להתעסק עם חקלאות מסחרית שם מדובר ביתרון לגודל ולכן רציתי לתת ביטוי למה שרציתי ויכולתי, אז בחרתי בכיוון של לגדל דברים מיוחדים ונדירים.
גידול של  ג'ינג'ר וכורכום כדוגמא, שהם חלק מהתחביב שלי, לא מצריך שטח גדול ומספיק כמה שורות, כדי לקבל יבול יפה.

בתחילת הדרך היו מעט משתלות שנתנו מענה לצרכים של הבוסתן, הכי קרוב היו משתלות שהתמחו בשתילים סוב טרופיים אבל היה בהן מענה חלקי בלבד. החלק הכי דומיננטי ויפה היה קבוצה של אנשים שהתאגדו לעמותה של מגדלי פירות אקזוטיים שהחליפו ביניהם כל מיני זרעים, פירות וענפים,  בדרך הזו כל מי שרצה עשה ריבוי לעצמו ולחבריו, וכך צברנו ארסנל של סוגי פירות מיוחדים. אגב יש בעמותה לא רק חקלאים אלא גם חובבי פירות אקזוטיים שמגדלים בבית ומחזיקים בחצר האחורית ובעציצים מגוון של עשרות שתילים מיוחדים.
אני נטעתי את מרבית העצים באדמה, למעט המיוחדים ביותר או הצעירים שעדיין צריכים הגנה ונמצאים בעציצים, כי אז אפשר לנייד אותם בחורף ולהעביר אותם לאזור יותר מוגן.

ספר לנו קצת על מגוון העצים שיש בבוסתן:
יש כאן בבוסתן למעלה מ-100 סוגי עצים וצמחים שונים. למשל פרי חמאת הבוטנים שהוא נהדר על העץ ונהדר גם בפה אך זה מצריך קטיף סלקטיבי ולכן קשה לשווק אותו. יש אצרולה שהוא מכיל כמות אדירה של ויטמין סי ודי עשרות מונים לעומת פירות הדר. יש תפוח הכוכב, גרומיצ'ומה, אמברלה, ביגניי, פאלסה, צימוק יפני, בננה אדומה. בננה כחולה ועוד שמות מוזרים של עצים ובני שיח שונים שעדיין לא מצאתי את האופן המתאים לשווק אותם.

מבין הבולטים מפירות הבוסתן , שלקוחות האורגני כבר התנסו בטעמם, אפשר לציין את:
ספוטה השחורה שמבשילה לקראת דצמבר – מדובר בפרי שדומה בחיצוניותו לאפרסמון, מבחוץ הוא ירוק ועם הבשלתו מקבל גוון ברונזה וכשהוא מתרכך לגמרי ממש כמו אבוקדו, חותכים אותו באמצע, בפנים הוא חום כהה ומזכיר ממש מוס שוקולד. אוכלים אותו עם כפית, יש לו מרקם של גלידה. פרי מפתיע כזה, מי שאוכל אותו בפעם הראשונה מאוד מופתע. חשוב לאכול אותו כשהוא ממש רך.
הספודילה – פרי שהוא חום מבחוץ בצבע שמזכיר קצת קיווי. בטרם אוכלים אותו צריך לחכות להתרככות מלאה. פרי מאוד מאוד מתוק .

אני מאוד אוהב אותו, אני קורא לו אגס מקורמל או אגס מסוכר.
כן, הספודילה הוא באמת פרי מאוד מתוק ומיוחד, יש משהו שדומה לזה בהודו שנקרא צ'יקו אבל שם הוא קטן יותר ופחות מרשים. יש  קבוצה של הודים שמגיעים לבוסתן וקונים אצלי את הפרי, ואפילו  אומרים שאין דבר כזה בהודו.
וואמפי – פרי שהוא בן משפחה של הליצי והלונגן. על העץ הוא במופע של אשכולות אבל לצורך הארכת זמן מדף אני קוטף אותם אחד אחד ולא עם האשכול. טעמו של הפרי הוא חמוץ מתוק עם ניחוח משכר.

בוסתן קובי 2
וואמפי

תפוח הורד – שהוא פרי מאוד מיוחד בארומה וניחוח של מי וורדים.
פינגר ליים – לימון מיוחד מאוסטרליה. צורתו דומה לאצבע, תוכנו מזכיר קוויאר וטעמו עדין מאוד.  
מספר זנים של שסק – זן פלוצ'י שהוא לא מסחרי אבל פרי מדהים, גדול, מתוק, טעים.
יש גם ג'ק פרוט בתחילת הדרך אך הוא עדיין לא מניב.

ואוו, זה חמישה דונם שיש בהם עולם ומלואו, איך אתה מצליח לטפל בהכל בצורה מלאה, מדובר בעבודה יומיומית? מניח שצריך גם עזרה לפעמים, כן?
מדובר בעבודה מלאה ויומיומית, אני עושה הכל לבד לפי השיטה הביו דינמית. במינימום התערבות, תדמיין שאני לא הופך את הקרקע, לא משתמש בריסוסים בכלל גם לא כאלה שמותרים בתחום האורגני.
הדבר היחידי שאני כן מקדיש לו זמן זה חיפוי, יש לי מרסקת גזם שבאמצעותה אני מרסק את ענפי העצים שאני גוזם . בכל השטח אני מפזר קומפוסט, ללא תיחוח מסביב לעצים, עליו אני מפזר את רסק הגזם או עם עשביה שאני מכסח.
הפרוטוקול הזה מקטין את התאדות המים מהקרקע  ושומר על רמת לחות באדמה ומסביב לצמח, וזה מיצר סביבה של מיקרואורגניזמים בקרקע.
הטיפולים העיקריים הם גזם, טיפול בגזם, פיזור קומפוסט והשקיה אוטומטית.

לאחרונה אני משלב בהשקייה  הומוס אמזונס, שזהו נוזל אורגני המופק מלשלשת של תולעים שמטייב את הקרקע . הוא לא  דשן, אבל כן מעודד פעילות של מיקרואורגניזמים שעוזרת לצמחים ולטיוב הקרקע,  טיפוח הסביבה של המיקרואורגניזמים עוזרת  לצמחים לקלוט בצורה טובה יותר את המיקרואלמנטים מהאדמה ובכך מביא לצמחים בריאים יותר.
אני רואה את ההבדל בצורה משמעותית באזור של הכורכום ובגידולים של הצמחים השנתיים. הכורכום למשל שעבר אצלי לא מזמן לגידול בקרקע, התוספת של הומוס משפיעה עליו מאוד לטובה.


ספר לנו על פרי מיוחד שאתה מגדל ואוהב?
אני אוהב את כל הפירות שלי – אני לא מסוגל לתעדף, כשיש פירות אני אוכל, קשה להשוות פרי של קיץ לפרי של אביב. אז אני אוכל את מה שיש תמיד, אוכל את מה שיש בעונה.
יש עוד שני גידולים חשובים בבוסתן, זה הפפאיה שנמצאת בחממה ותפוז וושינגטון בשטח פתוח, שניהם מלווים אותנו במשך חודשים ארוכים עם פירות נהדרים בטעמם.
הזכרתי חממה, את החממה הקמתי לפני כשנתיים והיא נולדה במטרה לקדם את הפרויקט  של גידולים טרופיים מיוחדים ,   כאלה שצריך לחמם אותם בחורף ולמזג אותם בקיץ.
אני מתכוון לפירות כמו קקאו, קוקוס, רמבוטן, מנגוסטין ועוד פירות טרופיים.

תפוז וושינגטון
תפוז וושינגטון


ספר לנו קצת על עונות השנה בבוסתן:
העונה הכי שופעת זה הקיץ, זה מתחיל מהאביב עם כל סוגי הגויאבות ואז יש את הקאס ומשם מתחיל שפע אדיר ומגוון מאוד.

איזה מסר היית רוצה להעביר לחברי האורגני וללקוחות שחלקם מכירים טוב מאוד את התוצרת והעשייה שלך וחלקם עדיין לא?
הבחירות שלכם הם חלק מהתפתחות של הבוסתן. אני מעודד את כולם לנסות, לטעום ולהכיר  פירות חדשים.  מומלץ  לקרוא מידע ולחפש אינפורמציה על הפרי וללמוד עליו.

מה החזון שלך מכאן לעתיד?
יותר ויותר אנשים נחשפים לפירות מיוחדים משנה לשנה, במידה מסוימת זה קשור לנושא הבריאותי שכל כך חשוב היום, כי חלק גדול מהפירות האקזוטיים ידועים בתכולה הייחודית שלהם, כנוגדי חמצון, ויטמין סי וערכים תזונתיים כמו אשלגן וערכים נדירים נוספים.
ככל שהמודעות לערכים התזונתיים במזון עולה אנשים מחפשים את הפירות המיוחדים וכך גם הביקוש והחשיפה אליהם עולים.

לאורגני יש חלק ותרומה מאוד משמעותית בחשיפת צרכנים לפירות אקזוטיים בריאים ומיוחדים, שמהווים אלטרנטיבה למזון מתועש ומעובד. אנחנו נמצאים באינטראקציה כבר כמעט עשור ולכן אני מעריך שהנושא הזה ילך ויגדל, גם מהצד שלי כמגדל. אני משתדל יותר  לספק ולהנגיש את התוצרת המיוחדת, ועל כן גם חשוב לי מאוד לקבל את הפידבק לגבי נראות ועמידות הפרי בבית גם לאחר הקטיף, במיוחד בזנים הלא מסחריים.

תודה רבה קובי על השיחה המלמדת ומעוררת השראה, אתה לא לבד, אנחנו מאחוריך ביחד עם עוד מאות צרכנים שמטפחים את העשייה של כולנו. מאוד נהנים מהתוצרת, לדבר עליה ולספר עליה ללקוחות. וכל לקוח שהצלחנו לשכנע להיחשף לפרי חדש, שיכירו ואחר כך כולנו הופכים שליחים של הפרי הזה.
וזו ההצלחה של כולנו.
מצטרף לכל מה שאמרת אנחנו עובדים ביחד כבר קרוב לעשור וממשיכים לפתח ולהתפתח, נקווה לשנים טובות, בריאות וטעימות לכולנו. מאוד אוהב אתכם ונמשיך לעבוד ביחד.

קובי בן גל 3

פרח כורכום

בקניה מעל 480 ש''ח בחנות האורגני תקבלו במתנה בקבוק סיידר אלכוהולי 750 מ"ל של המתססה

התמונה להמחשה בלבד

להנות משפע של תוצרת משובחת ובמבצעים מעולים, עד הבית🍅

עדכונים אחרונים מהאורגני

לעדכונים שוטפים וכל מה שמעניין בעולם החקלאות האורגנית והבת-קיימא, נרשמים ומצטרפים למעגל החקלאים והצרכנים של האורגני.

האורגני מבטיח לשלוח רק דברים מעניינים ממש!