איך אפשר בלי מילוי טבעוני של תפוחי עץ או תערובת ירקות מיוחדת?
חשבתם פעם להכין בסיס לפאי או קיש מקמח כוסמין? זה לגמרי אפשרי.
אם גם אתם אוכלים יותר קמח כוסמין ורוצים להכניס אותו גם לאפייה, זאת דרך טובה להפוך כל מתכון לבריא יותר – מתוק או מלוח.
קמח כוסמין הוא דגן עתיק ממשפחת החיטה, עשיר בסיבים ובמינרלים. הטעם שלו אגוזי ומתקתק והמרקם קליל. אפייה בקמח קוסמין מייצרת מאפים פחות דחוסים וקשים מאשר אפייה בקמח חיטה מלאה, ולכן היא מתאימה יותר ליצירת בסיס לפאי. אפייה בקמח קוסמין מביאה לתוצאה של בצק מתפורר ונימוח ובעל ניואנסים בטעם, אך גם יציב ויכול להחזיק מילוי של פאי.
לפניכם מתכון לבסיס פאי מקמח כוסמין שמספיק לתחתית וכיסוי עליון לפאי המוכן בתבנית עגולה בקוטר 20 סנטים.
מתכון בסיסי לתחתית הפאי:
3 כוסות קמח כוסמין (לא מונבט)
1 כפית מלח ים
1⁄2 כוס חלב סויה (ניתן להשתמש בחלב צמחי אחר)
1⁄2 כוס שמן זית או קנולה
הוראות הכנה:
במעבד מזון (או בקערה ובערבוב ידני) מערבבים את 3 כוסות קמח הכוסמין והמלח. מעבדים כדקה עד לשילוב. מערבבים את החלב והשמן בכוס ולאחר מכן מזינים את תערובת החלב-שמן דרך פתח ההזנה במעבד המזון לתוך תערובת הקמח.
מעבדים עד שהבצק יוצא בצורת פירורים גדולים. בשלב זה, עוצרים את המכונה ומרגישים את הבצק. הוא לא צריך להיות דביק או יבש, אלא קצת שמנוני ונצמד היטב לגוש אחד. השתדלו לא לעבד את הבצק יותר מדי מכיוון שהוא עשוי להתקשות.
כשהבצק מוכן הניחו את פירורי הבצק על משטח כדי לרדד אותו. אין צורך להשתמש במשטח מקומח, ניתן להתשמש במשטח פלסטיק או שעווה.
מעצבים את הבצק לצורה של דיסק וחותכים אותו לשניים. מעצבים מחדש את חתיכת הבצק הראשונה לדיסק ומרדדים אותה. ממקמים אותה בזהירות בתחתית התבנית כך שגם הצדדים יכוסו, אבל בלי למותח. דוקרים במזלג את הדפנות והתחתית של הקרום התחתון.
ממלאים את הפאי במרכיבים הרצויים, מרדדים את דיסקית הבצק השנייה ומניחים אותה מעל.
אפשר לחרוץ את הקצוות במזלג וליצור דוגמא אלגנטית. חותכים את שולי הבצק אם ישנם. מברישים את הפאי בחלב ולאחר מכן יוצרים חריצים באורך חמישה סנטימטרים בערך בקרום העליון כדי להוציא את האדים.
אופים לפי סוג הפשטידה שאתם מכינים, בין חצי שעה ל-45 דקות בערך.
להכנת מילוי תפוחים:
10 כוסות תפוחים קלופים, מגורעים ופרוסים דק (בערך 8-10 תפוחים. ניתן לערבב מיני סוגי תפוחים שונים)
1/2 – 3/4 כוס סוכר קוקוס, אפשר לשים פחות אם השתמשתם בתפוחים מתוקים יותר
1/4 כוס קורנפלור
1 כפית קינמון
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/4 כפית ג'ינג'ר טחון
קורט פלפל אנגלי או ציפורן – לא חובה
קורט מלח
2 כפות מיץ לימון
הוראות הכנה:
מחממים תנור ל-170 מעלות.
בקערה גדולה מערבבים יחד סוכר,קונפלור, תבלינים ומלח עד לקבלת תערובת אחידה. מערבבים פנימה פרוסות תפוחים, מקפלים את התערובת עד שהתפוחים מצופים בצורה אחידה. מערבבים פנימה מיץ לימון.
להכנת מילוי מלוח:
אפשר להכין מבסיס קמח הקוסמין פאי מלוח במילוי דומה לכל פשטידה שאתם רגילי להכין. מילוי של פאי יכול להיות מעט יותר "רטוב" ממילוי של פשטידה שאין לה כיסוי – שכן יש בו פחות, או בכלל לא, קמח. כאן יש מתכון למילוי מלוח ויוצא דופן לפאי טבעוני
מילוי לפאי מלוח מיוחד:
1 כף שמן צמחי
4 שיני שום (כתושות ואז פרוסות דק)
1 בצל גדול (פרוס דק)
2 גזרים בינוניים (חתוכים לקוביות של ½ אינץ')
2 גבעולי סלרי (חתוכים לקוביות של כ-½ אינץ')
כוס פטריות מסוג שתרצו (חתוכות לפרוסות עבות)
2 תפוחי אדמה בינוניים (צהובים או אדומים)
דלעת ערמונים (חתוכה לקוביות. או כל דלעת)
2 כפות מרווה (טחונה, או 2 כפיות יבשה)
1 כפית רוזמרין (¼ כפית אם משתמשים יבשים)
1 כף טימין (או 2 כפיות יבש)
כוס קרם קוקוס (או לחלופין שמנת סויה או אורז)
1 כוסות ציר ירקות (או מים)
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
2 כפות פטרוזיליה (קצוצה דק)
הוראות הכנה:
מחממים תנור מראש ל-180
מחממים את השמן במחבת. מוסיפים שום, מטגנים כמה שניות, ואז מוסיפים את הבצל, הסלרי והגזר.
מוסיפים למחבת קורט מלח ופלפל שחור גרוס. מטגנים את הבצל, הסלרי והגזר עד שהירקות הופכים שקפקפים. מוסיפים את תפוחי האדמה והפטריות ומקפיצים כמה דקות.
מוסיפים למחבת את עשבי התיבול ואת הדלעת. מוסיפים את קרם הקוקוס ואת ציר הירקות ומערבבים. נותנים להכל להגיע לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה עד שתפוחי האדמה רכים. מוסיפים את הפטרוזיליה. מוסיפים עוד מלח ופלפל שחור גרוס לפי הצורך. מכבים את האש.
בשלב זה, נותנים לתערובת להתקרר מעט ומעבירים אותה לתבנית עם בצק הפאי .
לסיכום,
אנו מקווים שנתנו לכם רעיונות טובים לארוחה בריאה ומושקעת, שפחות נפוצה במטבח הישראלי. נשמח לשמוע איך יצא לכם!