מקס סגל – "תמרים צריך לגדוד נכון ובזמן – המנגו מבשיל על העצים
ביום שנטעתי גויאבה ידעתי שאני מממש את החלום שלי בעולם."
נשמח לשמוע קצת רקע כללי על מיקום המשק, אופי הפעילות, היקף הפעילות ומגוון הגידולים.
את המשק הקמנו בתחילת שנות ה-80, עלינו לקרקע במכורה מתוך אידיאולוגיה אמיתית – ליישב את ארץ ישראל, 100% ציונות. הגענו למכורה כזוג צעיר, שולי ואני היינו כבני 22-23, אני יליד טבריה, שולי ילידת מושב פדיה, התחתנו מספר חודשים לפני כן, ועלינו לקרקע.
התחלנו לגדל מגוון ירקות ומטע אפרסק צעיר, ומשנה לשנה הבנו כמה זה קשה להיות חקלאי במושב מכורה.
אני פניתי לכיוון הגינון, והפכתי להיות גנן בישובים אחרים, סוג של גנן קבלן שמגיע לישובים, עושה עבודות בשטחים הציבוריים ולאט לאט התחלנו להקים את המשק. למשל, כדי להקים את מטע התמרים הראשון שלנו, עבדתי שנה וחצי במושב רועי בלי לקבל משכורת בתמורה לחוטרים, כדי שאוכל לשתול אצלנו בשטח.
המטע הראשון ננטע ב 1993 ובאותה התקופה הקמנו גם לול ביישוב, והתחלנו לגדל עופות.
במהלך השנים האלו נולדו 3 ילדים, יפעת, בן ויובל, ומאותו הזמן אנחנו עם הראש בקרקע, עובדים ומגדלים.
מאז המטע הראשון, נטענו עוד 3 חלקות תמרים, וגם בן ויובל נטעו בשנה שעברה 120 דונם של תמרים כל אחד.
שתלנו גם מטע של גויאבה וארגן לשמן, אך לא יכולנו להתחרות בשמן ארגן שמגיע בייבוא ממרוקו ונאלצנו לעקור את השטח. לאחר מכן, שתלנו פיטאיה, הגדלנו את מספר הלולים, והיום יש לנו כבר 5 לולים.
גויאבה (השנה יש כמויות מטורפות) עד דצמבר, ארגן לשמן, משמש מכמה סוגים, אפרסק, שזיף, נקטרינה, לימון, מנגו מאיה ושלי, רימון.
והיום אנחנו גם מגדלים נכדים :)
אני רואה שבן פעיל מאוד במשק, שאר הילדים גם כן פעילים במשק?
כרגע בן פעיל מאוד במשק, יובל היה בעבר פעיל הוא החזיק את כל הלולים והיום הוא הלך לדרך של ווטרינריה וטיפול בבעלי חיים. יובל יותר בקטע של חיות מחמד, כלבים והוא עובד כרגע בבית חולים ווטרינרי. ויפעת היא מטפלת בשיטה הסינית.
ספר לנו קצת על פירות מיוחדים שהמשק מתמחה בהם.
דבר ראשון שתלנו השנה עוד 3 דונם פיטאיה, שתלנו גם מישמיש נוסף על מה שהיה לנו, שתלנו אפרסק, שזיף, נקטרינה ויש לנו גם 6 דונם של לימון.
מנסים להגדיל את הסל באופן קבוע, כדי שנהיה כדאים בשיווק, הרי אנחנו מובילים את התוצרת שלנו מבקעת הירדן למרכז ועל מנת למקסם ולהתייעל אנחנו צריכים סל מגוון.
כמה דונם פיטאיה אתם מגדלים?
כ-4-4.5 דונם
פרי מיוחד, מה יש לך לספר על הפיטאיה?
פרי מאוד מיוחד, נקרא גם ביצת הדרקון, זה השם התאילנדי שלו.
פרי מקסים, יפה מאוד, טעים, עסיסי ומסתבר שיש לו הרבה סגולות בריאותיות. מכיל כמויות של ויטמין סי ויטמין די.
הפרי יוצא על ענף של קקטוס, קצת דוקרני בזמן הקטיף.
יש לנו פיטאיה אדומה ובפנים לבן עם נקודות שחורות, יש סגול עם נקודות שחורות ויש וורוד עם נקודות שחורות, ויש פיטאיה צהובה. יש לנו 5 סוגים שונים.
בסופו של דבר בשביל לעשות את זה קל לקטיף ולהזמנה זה נמכר כצהוב ואדום.
הכל כמובן אורגני, מעבר למטע תמרים אחד שיש לנו למטה בבקעה שהוא קונבנציונלי, כל מטעי הפירות שלנו במכורה הם אורגניים.
הזכרת קודם את הגויאבה, אני חובב מושבע של גויאבה ויש לי קבוע במקרר, כמובן שמדובר בגויאבות שלכם שקיבלתי לאחרונה. לפעמים מתמזל מזלי ואני נותן ביס בגויאבה ואני אומר לעצמי ואוו איזה טעם מדהים וללא ספק טעם שלא מקבלים אותו בשוק הרגיל.
בוא אני אספר לך סיפור, אם אני אגיד לך שאני חולה גויאבה זה לא ישמע טוב, אני מעריץ גויאבה, אני אוהב גויאבה בקיצור… אני חולה גויאבה!
יום אחד הגעתי לאיזו משתלה ואני שואל את הבחור, מה יש לך במלאי, אבל משהו מעניין…? והוא אומר לי, יש לי גויאבה טובה. אני ככה עושה חשבון עם עצמי ואומר לו תן לי 750 עצים, הוא אומר לי מה 750 עצים? אין לי כאן את הכמות הזו.
בקיצור, ביקשתי ממנו להכין לי את הכמות, הגעתי לקחתי ושתלתי אותם בשטח.
אני חוזר הביתה ואומר לשולי, אישתי, "שולי זהו הגענו לאן שרצינו… שתלתי גויאבה." היא אמרה לי "מה הקשר לגויאבה?", אמרתי לה "ביום ששתלתי גויאבה זה אומר שמימשתי את החלום שלי".
שתלתי 14 דונם גויאבה, גויאבה מזן בן דב צהוב, ידעתי כמובן שזה הולך להיות מטע גויאבה אורגני ונקי מחומרים כימיים.
ואז השוק האורגני לא יכל להכיל את כל הכמות הזו במשך שנים והיו לי עודפים מטורפים, אז לצערי נאלצנו בזמנו לעקור חצי מהמטע. אך החלום התממש ואנחנו היום מבין מגדלי הגויאבה האורגנית הגדולים בארץ.
וגם השנה יש כמויות מטורפות על העצים והפעם אני לא עוקר, אז תזמינו ותהנו :).
כנראה שזה קשור להתחממות הגלובלית או משהו כזה, יש יותר חנטה, יותר הפריה בזמן ויותר פירות מכל הפרחים. הכל פורח ומלבלב, זה בעיקר מחמם את הלב, עזוב אותך מכסף וכל עניין הכלכלה, מבחינה חקלאית זה מחמם את הלב.
נשמח לשמוע קצת על החקלאות האורגנית אצלכם, גם איך הגעתם לאורגני וגם בפרקטיקה של השקיה/דישון/ריסוס?
פעם כל המשק היה אורגני – נכנסו לנו ג'וק לראש במהלך ההיסטוריה החקלאית שלנו שצריך לשמור על הטבע על מנת שהטבע ישמור עלינו. עשינו כמה מהלכים כולל הפסקת ריסוסי עשביה והפסקת ריסוסים זרחנים אורגנים, בזמנו לא קראנו לזה אורגני, אלא קראנו לזה שמירה על איכות הסביבה.
ואז יום אחד הגיעה אלינו איזו מדריכה חקלאית מהצפון ואמרה לי תשמע אז אתם אורגנים, אמרתי לה לא ממש, והיא אמרה לי שכל מה שאנחנו עושים זה לפי הפרוטוקול האורגני, ושרק חסר לנו הפיקוח האורגני.
אז תעשו כבר פיקוח אורגני מלא ותוכלו לפנות לפלח שוק נוסף שמאוד רוצה לקדם את התחום הזה.
עשיתי קורס לחקלאות אורגנית ועשינו אישורים, ומאז מיתגנו את הכל כאורגני.
אבל בשלב מסוים אחד המטעים שלנו למטה בבקעה נפגע ממזיקים שממש קשה להדביר אותם באמצעים חומרים טבעיים, ונאלצנו לעשות החלטה נקודתית על מטע אחד – או להדביר אותו באופן קונבנציונלי או להפסיד את השטח ולנטוש אותו, והחלטנו להפוך את המטע למטע קונבנציונלי. כל השאר נשאר אורגני והוא היחיד שיוצא דופן במשק, וכמובן שהוא מטע מבודד ומרוחק מכל שאר המטעים שלנו. כאן ביישוב במכורה, הכל אורגני.
מבחינת הטיפול בקרקע במטעים האורגנים הדישון נעשה באמצעות דשן נוגרו, חומר שמיובא מחו"ל, והוא חומר אורגני שמשתלב בהשקיה כדשן נוזלי. או זבל עופות שאנחנו הופכים לקומפוסט, מרטיבים אותו והופכים אותו כמה פעמים בשנה, מוסיפים לו קצת פסולת חקלאית של עלים או עלי תמר גרוסים. הוא עובר תהליך של תסיסה תוך כדי הפיכה, עד שהוא מתייבש והופך להיות אבקה. ואז עם המזבלת אנחנו עוברים בין השורות, ועושים תלולית ליד כל עץ.
לגבי השקיה יש לנו פוטנסיומטר בשטח והפוטנסיומטרים אומרים לנו מתי להשקות. כלומר, מתי הסביבה של העץ יבשה ומתי השורשים צריכים מים. בשיטה הזו אנחנו גם חוסכים מים וגם נותנים לעץ את מה שהוא צריך.
מה עונתיות המשק?
עיקר הקטיף שלנו מתחיל בחודש אוגוסט עד פברואר, לפי הטמפרטורות, אם קר יותר העונה מתארכת, אם חם יותר זה מתקצר.
גדיד השנה התחיל באוגוסט ויסתיים בסוף אוקטובר.
יש איזה פרי שאתה מאוד אוהב או קרוב לליבך במשק?
אני אוהב מאוד את הדקל נור – התמר של החקלאים, הוא מאוד עדין וטעים.
וחוץ מזה אני אוהב את כל הפירות, אני יכול לאכול רק פירות כל היום.
אני יכול לחיות רק מפירות, ב 5:00 בבוקר כשאני קם ויוצא למטע יש לי פירות לידי ואני אוכל כל הדרך למטע.
ספר לנו קצת על המיון והשיווק.
הפרי הקונבנציונלי ממוין בשטח – ממיינים פרי יבש רטוב משולפח.
את המטעים האורגנים אנחנו קוטפים אצלנו בבית האריזה האורגני וממיינים את הכל אצלנו.
המטעים האורגניים הולכים לחברת שדות, ברוב המקרים, אלא אם כן יש מקרים שיש עודף שהשוק האורגני לא יכול למשוך את הכמות, אז אנחנו מוציאים לשוק המקומי או למשווקים נוספים.
ככל שמתקדם שיתוף הפעולה עם האורגני, חשובה לנו התקשורת איתכם, כי אנחנו מאוד מאמינים במשוב מהלקוחות שחוזר לחקלאי, ככה בסופו של דבר כולנו מדייקים את איכות הפרי, אופי הקטיף והמיון, לפי הטעם של הצרכן המקומי והעדפותיו.
דוגמה חזקה מאוד בנושא היא הגויאבה, שהיא פרי שמי שאוהב אותו מאוד מתלהב כשהוא מגיע, והשנה יש לכם שפע, מצד שני הוא פרי מאוד עדין שמקבל הרבה משובים שיכולים לעזור לדייק את הקטיף.
חיי המדף של הגויאבה הם מאוד קצרים, והיא פרי מאוד עדין עם קליפה דקה מאוד. הרבה פעמים כשרוצים לקטוף אותה בשלה וטובה למאכל, נתקלים באתגר וברגישות של הפרי שלא תמיד רואים אותו מיד, אלא לפעמים רק למחרת כשזה כבר בדרך ללקוח. יש כאן בהחלט אתגר משותף, של המשווק והחקלאי שדורש תקשורת טובה, כדי שהכל יזוז בצורה טובה ויעילה.
אני חקלאי כבר 41 ושנים וכל יום אני לומד משהו חדש. בן מביא לפעמים רעיונות שאני בכלל לא חלמתי עליהם.
בכלל אנחנו בעד לפרוץ דרכים חדשות, למשל לנטוע ברהי או מגהול במושב מכורה למעלה, זה סוג של הימור, חברים אמרו לי שהפרי לא יגיע כאן להבשלה והנה ניסינו, למדנו והיום אני קוטף מג'הול במושב מכורה.
ואיך זה מצליח?
צריך ללמוד להשקות נכון, לגדוד נכון ובזמן (אגב, קטיף של תמרים נקרא גדיד למי שלא מכיר), לא "לנער" את האשכול בדרגות הבשלה שונות, אלא להשאיר את הפרי על האשכול. לגדוד רק את הפרי המוכן ואת הפרי הלא מוכן להשאיר על העץ שימשיך להבשיל, פשוט מאוד.
מקס, תודה רבה על השיחה. לפני שנסיים אני אספר לך שאנחנו כאן כדי לפתח קשרים בין חקלאים לצרכנים ואנחנו עושים את זה כבר למעלה מעשור. בונים את כל שיתופי הפעולה שלנו עם החקלאים לטווח האורך, כדי לאפשר צמיחה של המשק בצורה שמתאימה לעולם החקלאות שלו.
אנחנו מודעים לכך שעולם החקלאות הוא נע ומתפתח מעונה לעונה ומשנה לשנה, כך שאנחנו ערים לצורך לראות ביחד לטווח הארוך.
רוצה לספר לך שהשנה קטפנו מעט מנגו. זו היתה השנה הראשונה שקטפנו מנגו, יש לנו מאיה ושלי אורגנים, והוא היה כל כך טעים, שמי שאכל שאל מיד מה הסוד ומה הקסם? אז אנחנו בדקנו את הנושא והבנו שבעצם המנגו פשוט הבשיל על העצים. לא עשינו כל מיני הבחלות ואילוצים על מנת להגיע בזמן מסוים או במחיר מסוים לעונה, פשוט נתנו לו את הזמן שלו על העץ, שיבשיל.
כשאתה אוכל מנגו שלא אילצו אותו או אנסו אותו, סליחה על המילה, אתה מבין שהטבע יודע לתת לנו בדיוק את מה שהוא התכוון ואנחנו כחקלאים פשוט צריכים לאפשר לעשות לטבע לעשות את שלו ובזמן.
לא להאיץ באף אחד, לא לדחוק באף אחד, הטבע כבר יתן לך את מה שמגיע לך.
נשמח להעביר מסר ללקוחות המשק שיזמינו מכם ישירות לבתים.
המסר צריך להיות מאוד ברור, תאכל בריא תהיה בריא, זה המסר שלי, אין משהו אחר.