בריאות העורקים

אנשים עם רמות גבוהות יותר של שומני טראנס בדם עשויים להיות בסבירות גבוהה של 50% עד 75% לפתח מחלת אלצהיימר או דמנציה מכל סיבה שהיא, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.

מחקר חדש זה מדגים כי לצריכת שומני טראנס יש השלכות שליליות על תיפקודים מוחיים-קוגניטיביים, בנוסף להשפעות הקרדיו-וסקולאריות השליליות שהיו ידועות עד כה.

בריאות העורקים

מחקר משמעותי

המחקר עקב במשך למעלה מ 10 שנים אחר קבוצה של 1600 גברים ונשים יפניים ללא דמנציה. בדיקת דם לרמות שומן טרנס נעשתה בתחילת המחקר והתזונה שלהם נותחה.

לאחר מכן, החוקרים ביצעו התאמות וקיזוזים של גורמים אחרים שיכולים להשפיע על הסיכון לדמנציה, כמו לחץ דם גבוה, סוכרת ועישון. הם גילו כי אנשים עם רמות גבוהות יותר של שומני טראנס היו בעלי סיכויים יותר סבירים לפתח דמנציה לעומת אלה עם הרמות הנמוכות ביותר.

"המחקר השתמש ברמות סמן דם של שומני טראנס, ולא בשאלונים תזונתיים המשומשים באופן מסורתי יותר, מה שמגדיל את התוקף המדעי של התוצאות," אמר הנוירולוג ד"ר ריצ'רד אייזקסון, מנהל מרפאת המניעה לאלצהיימר ברפואת ווייל קורנל בניו יורק.

"המחקר הזה חשוב מכיוון שהוא נשען על עדויות קודמות לכך שצריכה תזונתית של שומני טראנס יכולה להגביר את הסיכון לדמנציה של אלצהיימר", אמר אייזקסון, שגם הוא לא היה מעורב במחקר.

מהם שומני טרנס

שומני טרנס יכולים להופיע באופן טבעי בכמויות קטנות במזון בשרי וחלבי מסוים, אך ללא ספק החשיפה הגדולה ביותר מגיעה מהגרסה מעשה ידי אדם.

שומני טראנס מלאכותיים נוצרים על ידי תהליך מתועש שמוסיף מימן לשמנים צמחיים נוזליים כדי להפוך אותם למוצקים יותר, כגון מרגרינה למשל.

תעשיית המזון אוהבת שומני טראנס מכיוון שהם זולים לייצור, בעלי אורך חיים ארוך למדי, ומעניקים למאכלים טעם ומרקם נהדרים.

מלבד אוכל מטוגן, שומני טראנס נמצאים בקפה מוקרם, עוגות, קרמים שונים, פיצה קפואה, עוגיות, קרקרים, ביסקוויטים ועוד עשרות מזונות מעובדים אחרים.

במחקר היפני, החוקרים מצאו כי מאפים מתוקים הם התורמים החזקים ביותר לרמות שומני טראנס גבוהות יותר. מיד אחריהם מדורגת המרגרינה, ואחריה סוכריות, קרמלים, קרואסונים, גלידות ופיצוחים.

פעולה רגולטורית בארה"ב

לאחר שמחקרים מקיפים חשפו את הקשר בין שומני טראנס ועליית הכולסטרול הרע (LDL), בשילוב עם הפחתה של הכולסטרול הטוב (HDL), מינהל המזון והתרופות האמריקני אסר על שומני טראנס בשנת 2015.

חברות קיבלו שלוש שנים להפסיק להשתמש בהן; ואז ה- FDA החל להעניק הקלות ופטורים לחלקים שונים בתעשייה. ההקלה האחרונה מסתיימת ב -1 בינואר 2020.

אבל גם אם כל יצרן בארה"ב יציית לתאריך אחרון זה, זה לא אומר ששומני טרנס נעלמים ממדפי המכולת. על פי ה- FDA, אם מנה אחת מהמזון מכילה פחות מ- 0.5 גרם, חברות יכולות לתייג את המזון כ- "0 גרם" של שומני טראנס.

אפילו במינונים קטנים, שומני טראנס מלאכותיים עדיין יהיו בסביבה כדי לתרום למחלות לב וכלי דם, סוכרת ומצבים בריאותיים אחרים, כמו דמנציה.

"בארצות הברית הכמויות הקטנות שעדיין מותרות במזונות באמת יכולות להצטבר אם אנשים אוכלים מנות מרובות של מזונות אלה, ושומני טרנס מותרים עדיין במדינות רבות אחרות", אמר סופר המחקר ד"ר טושיהארו נינויה, פרופסור בקיושו. האוניברסיטה בפוקואוקה, יפן.

"אנשים בסיכון עדיין צריכים לשים לב בזהירות לתוויות התזונה," אמר איזקסון. "כשמדובר בתוויות תזונה, כמה שפחות מרכיבים, כך ייטב! התמקדו במזון מלא טבעי, והמעיטו או הימנעו מאלו המעובדים מאוד."