בפורומים של חקלאיי העתיד בעולם, כשמדברים על איך יהיה ניתן להאכיל בקרוב יותר משבעה מליארד בני אדם על פני כדור הארץ,
מדברים על חקלאות העתיד שתשלב בין אקולוגיה, מסורת וטכנולוגיה. אז הנה דוגמה חיה, ממש כאן מתחת לאף שלנו צומחים החקלאים של העתיד שהשילוב הזה הוא טבעי, מתבקש והכרחי עבורם.
חלוצי החקלאות בת-קיימא בישראל עולים שלב, בזכות קהילה, תותים, ילדים ומדע. מי שהשכיל השבוע להזמין תותים של חוות רוח שתות (אל דאגה הם איתנו לטווח ארוך, יהיו עוד המון הזדמנויות להכניס את התות הזה לשגרה בבית) בטח אמר לעצמו איזה דבר עצום זה, או שלא אמר לעצמו כלום כי נפלה לו הלסת התחתונה לרצפה מרוב טעם ואיכות.
לקבל תות טרי, זן ישראלי, באיכות כזו שמקבלים בחלומות הרטובים, ממויינים אחד אחד, ברמה גבוהה ואחידה שלא נראתה כאן הרבה זמן. אדום מבפנים וגם מבחוץ עם טעם וריח של תות אמיתי. הדבר הזה ריגש אותנו מאוד, כי זה בדיוק מה שעומד בקנה אחד עם העובדה שכולנו כצרכנים רוצים כבר לראות את השלב הבא בחקלאות האורגנית/בת קיימא בישראל,
לקבל איכות ללא פשרות שגם לא מתפשרת על איכות ובריאות האדמה והסביבה. מיד רצנו לפגוש את אילן שמעוני ואופיר רב-הון מ"רוח-שתות" שבגן שמואל וללמוד על שותפות משלימה ומרגשת בין ישן לחדש, בין עשיה עם לב למלאכת מחשבת.
הטעם של התות גרם לנו להבין מיד שיש כאן משהו שכדאי להכיר, שכדאי להתקרב ולקבל השראה מחקלאיי העתיד ללא פשרות.

ראיון עם המקור:

אילן ואופיר, היה מרגש לבקר בחווה ולראות את כל העשייה היפה הזו, תותים, אנשים מחייכים וחקלאות בת קיימא, תנו לי קצת רקע:
אילן: "אני דור שלישי של חקלאים משדה יצחק, הייתי מנהל מוצר של תותים וענבים באגרקסקו עבדתי בעיקר באירופה ואפריקה.
לאחר משבר משפחתי גדול עקב מחלה קשה שחוויתי בבית אשר גרר עימו מחשבות על שינוי חיים, נבטה ההחלטה. החלטתי לצאת לדרך חדשה. הרגשתי שאין אני מסוגל יותר להיות חלק מהחקלאות הקונבנציונלית שאותה ייצגתי עד אז, בה הייתי מסוגל לרסס בחומרים שאסור לגעת בהם ביד ואחרי כמה דקות לטעום את הפרי כדי לדעת "איך יצא".
חשוב לי לציין, שבתור חקלאי שמכיר את שני הצדדים, מי שאוכל יותר פירות וירקות מחקלאות קונבנציונלית בימינו (פירותנים, טבעוניים, צמחונים וחובבי טריים באשר הם) עלול דווקא למצוא את עצמו בסיכון גבוהה יותר בחשיפה לרעלים והתפתחות מחלות. השינוי גרם לי להגיע לחקלאות ממקום שיקומי, כחלק מהחזרה לשגרה ב2009-2011 החלטתי שאני מקדיש את העשייה שלי לעבודה עם חינוך, שיקום וקהילה. כל המרכז נבנה בידיים שלנו, החקלאים עצמם".
אופיר: "הגעתי להקמת החווה ללא רקע חקלאי, אני וטרינר במקצועי וPHD בוויצמן בכימיה וביולוגיה בנושא פוטוסינטזה. אילן בהתלהבותו סחף אותי למיזם. עבורי יש כאן חיבור לאדמה ואפשרות לגעת בדברים ובחיים, לא רק בתאוריה. אני מנסה בעשיה הזאת להביא את עולם המדע לפרקטיקה של החקלאות. אני מחזיק בפועל גם קליניקה לטיפול בחיות בית ומנווט בין שני הדברים, מקדיש המון זמן לקטע החוויתי תיירותי. אפשר לסכם את שגרת חיי כקליניקה – תותים – קליניקה – תותים – בית ומשפחה.
חקלאות בימינו היא עניין מורכב וקשה לפיצוח, הרבה עבודה והשקעה במיוחד בהתחלה ולא תמיד רואים את קצה המנהרה, מהיכן אתם שואבים את ההשראה?
אופיר: "ההתעסקות עם התותים עבורי היא FUN טהור. כרגע כל מה שאנו מרוויחים נכנס למקום לפיתוחים והשקעות נוספות. יש כאן שילוב מרתק בין אדם שבא מהאדמה והחקלאות ואני עם הידע התאורטי ששואל שאלות תם שמוציאות אותנו מחוץ לקופסה. אני שואל למה תותים? מראש למה בחרנו דווקא בתותים ולא באבטיחים או ליצ'י? המקום הוקם מהיום הראשון בכיוון חינוכי, לקחת ילדים ולנתק אותם מהסלולרי, תותים מושכים ילדים, ילדים מושכים הורים וככה מחנכים בישראל. מגיעים לכאן ילדים שבפעם הראשונה בחייהם נוגעים באדמה והם מגלים סוג של אור חדש. לפעמים רואים ילדים שלא יודעים לרגע איך לגשת לאדמה, מכאן הם חווים מהי עבודת ידיים ומה זה חקלאות. לפעמים אנשים שמבקרים כאן לא מבינים בכלל איזו חוויה הם עברו, רק אחר כך בבית הם מתחילים להפנים את עצמת החוויה של לגעת באדמה ובצמחים, משם עברנו לשיקום ואנחנו מצליחים להראות לכולם שאפשר לשלב ביחד עשיה עם כל שכבות האוכלוסיה".
אילן: "קודם כל יש כאן חיבור טוב בין תאוריה לפרקטיקה והמון אהבה וחברות. אנחנו הכי גאים בנושא העסקת עובדים עם מוגבלויות שמאומצים אצלנו לטווח ארוך. אנחנו לא עושים את זה כדי לזכות בפופולריות או כי זה טרנדי, זה פשוט ממש נותן להרגיש שיש כאן משפחה של אנשים שעובדים ומתפתחים ביחד וזה מה שנותן המון השראה. אנחנו עובדים ביחד על הביטחון העצמי של העובדים והחיבור של העובד למקום העבודה שלו. כל מה שאנחנו עושים כאן עולה המון כסף ולכן הנושא התיירותי הוא ממש משלים. מגיעים לכאן אנשים שחשוב להם מה הם מכניסים לפה שלהם והערכה הזו גם נותנת המון כח, לי חשוב שהילדים שנהנים מהפרי לא יקבלו הרעלה, לא בטווח הארוך ולא בטווח הקצר".
אופיר: "התחילו להגיע לכאן הרבה אנשים עם מוגבלויות שונות כי עשינו מקום נגיש וייחודי שכולם יוכלו לחוות, להנות וגם לעבוד כאן, אז יש כאן חינוך, שיקום וחקלאות נקייה".

הכל נראה מוקפד ומסודר, מהשורות של התותים, דרך הנגישות הידידותית לכולם ועד למוצר הסופי.

נראה שיש כאן שילוב של מיטב המוחות בתחום, ספרו לנו קצת על שיטות החקלאות בחווה ואיך מצליחים להוציא פרי כזה טעים ויפה ללא ריסוסים כימיים בכלל:
 
אילן: "אנחנו עובדים ביחד על פיתוח של כל האלטרנטיבות הבריאות שלא פגועות בסביבה ולא בבריאות הצרכן. עובדים ביחד עם שדה אליהו וחברת ביו בי, הפכנו להיות נקודת מחקר פיתוח של החברה והם נכנסו כשותפים אסטרטגיים להדברה ביולוגית שנותנת מענה הולם ולא מצריכה ריסוס כימי בכלל. אנחנו ערניים לגבי השימוש בבעלי החיים והחרקים, גם הדבורים להאבקה וגם החרקים שאנחנו משחררים כאן להדברה טבעית נעשה במחשבה, ותוך שמירה על מרקם החיים הקיים ודואגים שהכל ישתלב בצורה טבעית באזור. אחרי חמש שנים של עבודה יש פרוטוקול מסודר לגבי טיפול מנע וחיזוק המערכת האקולוגית. יש כאן שילוב של שותפויות, ידע וניסיון שכל אחד מביא איתו משהו. בהרבה מובנים אנחנו חלוצים בתחום גידול התותים עם התחייבות ל100% נקי וקצת שוכבים על הגדר ומקריבים המון, כדי לפרוץ את הדרך בנושא ושלחקלאים נוספים תהיה הזדמנות להתפתח ולהאכיל אנשים בריאים יותר. לרעלים שמקורם בריסוסים, הצמח והסביבה מתרגלים בסופו של דבר, להדברה ביולוגית שהיא גם חיקוי של מה שקורה בטבע יש תשובה לטווח ארוך יותר.
לגבי איכות הפרי אנחנו מאמינים שהלקוח שקונה 1 קג הוא גם צריך לאכול 1 קג ולהנות ממנו מבלי לזרוק כלום. ניצול מקסימלי של הפרי בבית הוא יעד ולכן אנחנו מקפידים על מקצועיות בקטיף ובמיון, פתחנו צוהר לחשיבה חדשה שבה הצרכנים והסביבה הם המרוויחים העיקריים.
אופיר: "בהמשך לדבריו של אילן, הפכנו להיות סוג של מרכז שמגיעים אליו משלחות מכל העולם כדי ללמוד ולראות, עד עכשיו התמקדנו באירוח במקום ובחוויה התיירותית של הקטיף, עכשיו אנחנו גם רוצים להגיע לאנשים לבתים, לאפשר ליותר אנשים לתמוך בעשייה שלנו ולהינות מפרי מדהים ללא פשרות על בסיס קבוע".
בנושא ההדברה זה ברור יש כאן חקלאות נהדרת ללא ריסוסים בכלל כולל כאלו שמותרים בתחום האורגני וזה מעולה, מה בנושא הדישון?
אילן: "גם כאן אנחנו עושים מאמצים ומשקיעים המון בלפתח שיטה שתיטיב עם התותים וגם עם האדמה והסביבה. אמרנו קודם פורצי דרך, אז גם כאן אנחנו תמיד חושבים צעד אחד קדימה. התחלנו להביא חומרי דישון ממקורות טבעיים של מיצוי של אצות ים שנותן לנו את הבסיס העיקרי שהתות צריך ומעבר לכך משתמשים ביסודות נוספים שמקורם במחצבים טבעיים בישראל.
מקפידים שלא להשתמש בחומרי דישון שמוטלים בספק או עלולים לשחרר רעלים לאדמה או לתות. לאחרונה התחלנו בשיתוף פעולה עם חברת הפיקוח אגריאור כדי למצוא פתרון הולם לפיקוח על חקלאות בת קיימא. כדי שיאשרו שאנחנו עומדים מאחורי ההצהרות למרות שאין לנו את הרצון להיות אורגניים, אנחנו רואים את החקלאות שלנו כשלב אחד מתקדם יותר מהריסוסים המותרים בתחום האורגני טובים ככל שיהיו, אנחנו לא משתמשים בהם בכלל. השבוע מגיעים לקחת דגימות לראשונה לבדיקות מעבדה של הארגון כדי להוכיח שאין שאריות של כל חומר שהוא על התות והוא גם בטוח לאכילה, מעבר לטעמו הנהדר וכאן אנחנו בולטים וזהו הייחוד שלנו העיקרי".

מה יש לכם לספר לעובדים וללקוחות ביוזמת האורגני?אופיר: מהרגע הראשון ששמענו על העשייה שלכם הבנו שיש הרבה קווים מקבילים בין העסקים ועל בסיס עקרונות משותפים שמובלים על ידי הצוותים, יש כאן הזדמנות לשיתוף פעולה ושותפות אסטרטגית לטווח ארוך. נכנסתם לנו ללב ואנחנו נשמח לשרת את לקוחות האורגני באספקת תותים מעולים ונקיים מחומרי הדברה כימיים וסינטטיים והכי חשוב, אנו מזמינים את כולם אלינו לסיור וקטיף בחווה ולהיכרות אישית.

את התותים של רוח שתות חקלאות באווירה אחרת ניתן ומומלץ לצרוך מעתה דרך סלי הפירות המגוונים ובחנות האורגני.

אנחנו מוסיפים את האזהרה הרגילה שלנו: זהירות זה ממכר,הטעם והאיכות ישאירו את הטועם בגן עדן לכמה שניות טובות ועם טעם של עוד, הערכים התזונתיים זה בונוס, תתכוננו היטב, תותים כאלה עוד לא טעמתם.

איזה כיף להכיר, מומלץ, מומלץ, מומלץ…

יש גם אפשרות להזמין את התותים בשישיות ולקבל במחיר סיטונאי כי קופסא אחת תשאיר טעם של עוד ועוד ועוד…
חיי המדף של הפרי ארוכים מהרגיל במקרר בגלל הקרבה למועד הקטיף אז אין מה לחשוש אתם תנצלו אותם עד התות האחרון אני מבטיח.

אילן, אופיר וצוות רוח שתות מחכים לקטוף לפי הזמנתכם, אז יאללה להפעיל אותם :-)

תבלו,
דוד עובדיה.

2 תגובות

  1. שלום לך רונית.

    אין בישראל אישור להנדסה גנטית בכל ענפי החקלאות. כך שמבלי להכנס לדיון תאורטי בנושא את יכולה להיות סמוכה ובטוחה שהתותים שלנו כמו גם שאר התותים שאת רואה החנויות ובשווקים אינם תוצאה של הנדסה גנטית.
    מקווה שעניתי לשאלתך במלואה.

    אופיר

  2. האם הפרי או / ו הירק מהונדסים גנטית ?? אשמח לקבל תשובה ישירה ואמינה !!!
    תודה

כתיבת תגובה

אנחנו לא נשתף את כתובת המייל שלך עם אחרים. שדות חובה מסומנים *

שליחה