הכל על גידול אוכמניות בישראל

הכירו את העולה החדשה הכי לוהטת בארץ

אולי הגידול המרגש ביותר שנוסף למשק החקלאות האורגנית בישראל בשנים האחרונות הוא האוכמניות.
הפרי הקטנטן, הסגלגל, נחשב במשך שנים לזהב כחול שנאכל על ידי ישראלים רק בביקורי חורף באירופה.

הוא נחשב לפרי שלא שייך אל האקלים שלנו, ונדמה שרובנו קיבלנו בהסכמה את העובדה שאוכמניות ופירות יער רבים לא יגיעו לבתים שלנו בסל האורגני בקרוב. אבל מגדלים, חקלאים וחוקרים ישראלים חשבו אחרת.

בחמש השנים האחרונות גידול האוכמניות בישראל הפך למסחרי. ובישראל גדלים היום טונות של גידול אורגני ולא אורגני.

קצת על צמח האוכמניה

האוכמניה מוגדרת בעולם כשיח נשיר, כלומר שעליו נושרים בחורף (כתלות בטמפרטורה), עם צמיחת פרי בצורת ענבה כדורית בצבע סגול כהה.

האוכמניה מוכרת באנגלית כ- Blueberry ורובינו מכירים את הפרי עצמו ויודעים איך הוא נראה. ואולם רוב הישראלים לא חזו בשיח אוכמניה וראו איך היא צומחת על העץ.

זה מוזר מיוחד להתבונן בשיח כזה שאינו מוכר מהיום-יום ומייצוגי התרבות בישראל. אוכמניות גדלות באשכולות קטנים על גבי הענפים אדמדמים.

קיימת מחלוקת עם גופי הכשרות בישראל בשאלה האם מדובר בעץ או שיח.

בעולם מגדלים את האוכמניות בגידול מתורבת ולכן הן נפוצות לאורך כל השנה.

את הפירות ניתן לאחסן לתקופה קצרות יחסית של עד 10 ימים במקום קריר ויבש. ניתן להקפיאם לפרק זמן ממושך יותר מבלי לפגוע באיכויות שלהן.

הגידול של פירות יער בישראל המריא בעקבות העלייה החדה בביקוש לפירות האלה בעולם בישראל בפרט. הצרכנים המודעים הגבירו את הדרישה לפירות הבריאים, הנחשבים למזון על.

מבין פירות היער, האוכמניות בולטות כמזון על בריא במיוחד. גם בעולם הקולינרי המתפתח ללא מעצורים התרחב השימוש בתפריטי השפים והקונדיטורים.

גידול בישראל

כפי שרמזנו קודם גידול אוכמניות בישראל לא נחשב לטבעי. אוכמניה גדלה בטבע בחלקו הצפוני של כדור הארץ וכדי לשגשג המינים שלה זקוקים למנות קור (משתנה לפי זן).

אבל האמת היא שאוכמנייה צריכה שמש חזקה וישירה, ואינה גדלה רק באקלים קר מאוד. זנים מסוימים המכונים "זנים דרומיים" משגשגים בישראל גם באזור מרכז הארץ והשרון.

עם זאת, האדמה הישראלית אינה מתאימה לצמח. בעוד רוב האדמות בישראל בסיסיות מאוד, האוכמנייה זקוקה לאדמה חומצית כדי להתפתח. זאת הסיבה שהמגדלים בישראל פתחו שיטות ייחודיות לגדל את האוכמניות במצע מנותק – כלומר בעציצים או עדניות גדולות.

במקומות שונים בארץ מגדלים כיום אוכמניות במצע מנותק כאשר ההשקיה והדישון מדודים ומדויקים לצרכי הצמח. גם גננים חובבים מגדלים כיום לשימוש עצמי בגינה, ובהצלחה רבה, כפי שתוכלו לראות בקבוצות ייעודיות ברשת.

צמחי האוכמניות מתאימים לגידול במיכלים של החל מ-25-30 ליטר אותם יש להחליף אחת לכמה שנים.

כדי ששיח ישגשג לא מספיק רק לדשן את האדמה בדשנים איכותיים, הם צריכים להיות מועשרים על פי צרכי הצמח.

ספציפית שיח האוכמנייה נדרש לחומרים מווסתי PH שיהפכו את האדמה לחומצית. פעולה זאת מבוצעת על ידי הוספת גופרית למצע הגדילה מספר פעמים בשנה.

ישראל אוהבת אוכמניות

התאמת ואיקלום זני אוכמניות בישראל הוא פרויקט שלקחו בו חלק גם גורמי מחקר וגם גורמים רשמיים ברשויות המדינה.

מו"פ ההר, מכון וולקני ומו"פ צפון במכון המחקר מיגל, היו בין הגורמים שחקרו בשנים האחרונות את אפשרות הגידול של מספר הזנים בארץ.

הודות למחקרם חובבי אוכמניות יכולים לגדל או לרכוש אותן מגידול מקומי.

אורגני - סטריפ 1

לסיכום,

אפשר לומר שהיוזמה הישראלית לאיקלום זני אוכמניות בישראל הוכרזה כהצלחה.

לאט לאט, יותר ויותר תושבים זוכים להכניס פירות יער לתפריט התזונתי שלהם, וכמובן נהנים מהיתרונות הבריאותיים שבפירות אלה.

להנות משפע של תוצרת משובחת ובמבצעים מעולים, עד הבית🍅

עדכונים אחרונים מהאורגני

לעדכונים שוטפים וכל מה שמעניין בעולם החקלאות האורגנית והבת-קיימא, נרשמים ומצטרפים למעגל החקלאים והצרכנים של האורגני.

האורגני מבטיח לשלוח רק דברים מעניינים ממש!