האם מזון אורגני יכול לעזור לך להפחית את הסיכון לסרטן?
מחקר חדש מציע שהתשובה עשוייה להיות חיובית!
כדי להפחית את הסיכון לסרטן, אנחנו יודעים שצריך להפסיק לעשן, להתאמן באופן קבוע, להמנע מחשיפה ממושכת לשמש, ולבצע בדיקות תקופתיות. מחקר חדש, מציע להוסיף פריט נוסף לרשימה: בחירת מזון אורגני.
המחקר, בדק קרוב ל -70,000 מבוגרים צרפתים במשך 4.5 שנים, ומצא כי בממוצע אלו שאכלו יותר מאכלים אורגניים היו בסיכון נמוך יותר לפתח סוגים מסוימים של סרטן מאחרים.
"מחקר נוסף נדרש כדי לזהות אילו גורמים ספציפיים אחראים על ההשפעות המגנות הפוטנציאליות של צריכת מזון אורגני על הסיכון לסרטן", כתבו החוקרים בכתב העת JAMA Internal Medicine.
החוקרים הציעו גם מה גורמים אלה עשויים להיות: חומרי הדברה. לפחות שלושה מהם – גליפוסט, מלתיון ודיאזינון – כנראה גורמים לסרטן. מתוך השלושה – שניים מותרים לשימוש בישראל.
"מוצרים אורגניים נוטים פחות להכיל שאריות חומרי הדברה מאשר מזון קונבנציונאלי", הם כתבו. הסיבה לכך היא חוקי הפיקוח האורגני האוסרים את השימוש בחומרי הדברה סינתטיים.
מחקרים קודמים מצאו כי שאריות חומרי הדברה נפוצים יותר בתוצרת שאינה אורגנית. לדוגמה, הדו"ח השנתי של הרשות האירופית לבטיחות מזון מצא שאריות של אחד או יותר חומרי הדברה על 44% אחוזים של דגימות מזון המיוצר באופן קונבנציונלי שנבדקו בשעה שבמזון אורגני – 6.5% מהדגימות הנבדקות נמצאו שאריות חומרי הדברה.
ישנן ראיות המראות כי חומרי הדברה אלה נכנסים למערכת המטבולית. השתן של אנשים שממעיטים באכילת מזון אורגני (אם בכלל) מכיל ריכוזים גבוהים יותר של כימיקלים שמקורם בחומרי הדברה מאשר בשתן של אנשים שאוכלים מזון אורגני באופן קבוע.
בארה"ב, ליותר מ -9 מתוך 10 אנשים יש כמות ניתנת למדידה של חומרי הדברה בשתן או בדם, וריכוזים אלה יורדים משמעותית כאשר הפ עוברים לזמון אורגני.
צריכת פחות חומרי הדברה בהחלט נראה כמו רעיון טוב. אבל הקשר לתועלת הבריאות בפועל אינו ברור. לכן, צוות של אינסרם, המקבילה הצרפתית של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, חיפש נתונים.
בעולם אידיאלי, היו מגייסים אלפי מתנדבים ומחלקים אותם באופן אקראי לשתי קבוצות: אחת שאחריה דיאטה אורגנית ואחת שלא. היו עוקבים אחר מתנדבים אלה כדי לוודא שהם שומרים על הדיאטות שהוקצו להם ובוחנים האם הדברים האחרים שהם עושים יכולים להשפיע על הסיכון שלהם לסרטן. לאחר שנים רבות, היו סופרים את מספר סוגי הסרטן המאובחנים בכל אחת מהקבוצות, ורואים אם יש הבדל שניתן להסביר רק לפי כמות המזון האורגני שאכלו.
אבל זה לא עולם אידיאלי, ולכן החוקרים היו צריכים להסתפק בנתונים זמינים.
החוקרים התמקדו באנשים שהצטרפו למחקר בריאות ותזונה גדול ומתמשך החל משנת 2009. הם נחקרו על 16 קטגוריות של מזונות – כולל פירות, ירקות, ביצים ויין – ובאיזו תדירות הם אכלו גירסאות אורגניות שלהם. אחת לשנה הם סיפקו עדכונים בריאותיים, כולל האם אובחנו עם סרטן.
בין השנים 2009 ל -2016, סרטן אובחן ב -1,340 מתנדבים. הסוג הנפוץ ביותר היה סרטן השד (459 מקרים), ואחריו סרטן הערמונית (180 מקרים), סרטן העור (135 מקרים), סרטן המעי הגס (99 מקרים), לימפומה שאינה הודג'קין (47 מקרים) וסוגים אחרים של לימפומות (15) מקרים).
אבל יש גם כמה חסרונות המגבילים את עוצמת תוצאות המחקר, הם הוסיפו.
לדוגמה, לא נעשה ניסיון לאשר את טענותיהם של אנשים לגבי כמות המזון האורגני שאכלו. החוקרים הצרפתיים גם הניחו כי ככל שאדם צרך יותר מזון אורגני אדם, כך תהיה החשיפה שלו לחומרי הדברה נמוכה יותר. זה אולי נכון, אבל אין נתונים כדי לגבות את זה.
"אם מחקרים עתידיים יספקו ראיות מוצקות יותר התומכות בצריכת מזון אורגני למניעת סרטן, צעדים להורדת עלויות ולהבטחת גישה הוגנת למוצרים אורגניים יהיו חיוניים", כותבים מחברי הרווארד.
- חומר הריסוס הפופולרי בישראל הוכרז כמסרטן – כתבה על חומר ההדברה גליפוסט באתר ynet
- Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. – PubMed
- Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk – Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study
- https://medicalxpress.com/news/2018-10-foods-odds-cancers-fall.html