אכילת אדמה

מוכנים לטרנדים הבריאים של 2020? 

הטרנד הכי מוזר שתשמעו עליו הוא לא בדיוק חדש. למעשה, יש לו היסטוריה של 2 מיליון שנה.

כילדים אולי לא חשבתם לטעום את עוגת הבוץ שהכנתם בגן, אך יש אנשים ברחבי העולם שעבורם אכילת אדמה היא דבר נורמלי לגמרי.

ויש לזה אפילו תמיכה מחקרית.

אכילת אדמה

גיאופגיה – היא תופעה של אכילת אדמה, אבנים, חול וחומרים דמויי- אדמה כמו טיט או גיר.

זה קורה בעיקר בתרבויות מסוימות בדרום אפריקה, בעקבות האמונה ביתרונות הבריאותיים של אכילת אבנים, במיוחד בקרב נשים בהריון.

בתרבות המערבית הגיאופגיה נחשבת להפרעת אכילה פסיכולוגית, או כזו שקשורה בחוסרים תזונתיים. אולם מחקרים עדכניים גילו שאדמה יכולה להועיל למערכת העיכול, לספק חומרים מזינים לגוף ואפילו להגן עליו מפני רעלים.

אכילת אדמה: איך חשבו על זה?

בהיסטוריה האנושית ניסו בני אדם לאכול כמעט כל דבר. 

אפשר למצוא עדויות לאכילת אדמה בנות לפחות שני מיליון שנה, תקופתם של מיני אדם קדמונים. 

בספר הרפואה שלו, 400 שנה לפני הספירה כתב היפוקרטס:

"אם אישה בהריון מרגישה צורך לאכול אדמה או פחם, ואוכלת אותם, הדבר ישפיע על הילד שייוולד".  

בשנים האחרונות, אכילת אדמה החלה לצבור פופולריות בקרב קהלים חדשים, של שוחרי בריאות וביניהם גם פליאוליתים, שהכתירו את האדמה בתור ה"סופר פוד" החדש.

אכילת אדמה סרטון
למקור: Should We All Be Eating Dirt? By Wendy Syfret

לא סתם עוד חשק מוזר

בשנת 2016 יצא לאור ספרו של ד"ר ג'וש אקס "אכלו אדמה"! 

הספר מלמד איך 70% ממערכת החיסון שלנו ממוקמת במערכת העיכול, וכאשר המעי מותקף, הוא מהווה את השורש לכל הבעיות הבריאותיות שלנו. 

ד"ר אקס מפרט שהתלות שלנו באנטיביוטיקה, חומרי ניקוי ומזון מעובד רק מגבירה את הסיכון שלנו למחלות ודלקות. 

לכן, הוא מסביר, עלינו להחזיר קצת "לכלוך" לחיינו, דרך האדמה, כך שנוכל לתחזק אוכלוסיה של חיידקים בריאים, ולמנוע את הסבל מבעיות עיכול כרונית שאחת מהן היא תסמונת המעי הדליף – חדירת רעלים למחזור הדם דרך דפנות המעיים, שהיא הסיבה לרוב המחלות. 

למה כן לאכול אדמה?

ד"ר אקס מאמין שאורגניזמים מבוססי אדמה – החיידקים המצויים בסביבת אדמה טבעית, מועילים לבריאות המעיים והמערכת החיסונית, בהתאם למחקרים שגילו כיצד חיידקים אלה מותאמים בצורה מופלאה לסביבת המעי האנושי ופועלים לחיסול חיידקים רעים.

לרוע המזל, הוא מסביר, סטנדרט הניקיון המודרני, הכולל שטיפה של הפירות והירקות, חיסל את המגע שלנו עם אותם אורגניזמים.

ההמלצה של ד"ר אקס היא לנסות לצרוך חצי גרם אדמה ביום, על ידי תוצרת חקלאית אורגנית שלא נשטפה לגמרי.

 

אכילת אדמה: בריא או מסוכן?

למרות הסגולות הבריאותיות הנחשקות, לאכילת האדמה יש לא מעט חסרונות. 

דיאטת החימר ההוליוודית שתפסה תאוצה בשנת 2014 כדרך מהירה לירידה במשקל, התבררה כגורמת לעצירות וגם מסוכנת. חימר (בן דודה האלגנטי יותר של האדמה) עלול להכיל כמויות גדולות של ארסן ועופרת.

ברוב המקרים, אדמה שנמצאת בהישג ידינו תהיה נגועה בתולעים, וירוסים, צואת בעלי חיים או טפילים. 

אכילת אדמה כזו יכולה להיות הגורם לחסימת מעיים, דלקת הצפק ומחלות נדירות אך מסוכנות נוספות. 

לנסות את זה בבית?

הרעיון הזוהר של אכילת אדמה וחיבור לטבע הופך לבעייתי בעולם המתועש שלנו. הדרך הבטוחה ביותר לנסות זאת היא בעזרת תוספים שנוצרו בתהליך טבעי,  או חימר אכיל שנמכר בחנויות בריאות, כמובן לצרוך ממנו כמויות קטנות.

דרך פשוטה יותר יכולה להיות, להשאיר את שאריות האדמה על הירקות האורגניים שאתם צורכים.

לנו ב"האורגני" יוצא מדי פעם לטעום אדמה מאזורים בתוליים ומשכבות מסוימות, שנשארה על הירק עצמו.

כמובן שבעולמנו טעימת אדמה מכל מקור שלא יהיה, היא באחריות הטועם בלבד ומבוססת על היכרות עם התחום תוך לקיחת אחריות עצמית על חקירת מקור האדמה ועל חושי הטעם והריח שלו.