לקבל את החורף בחום הארומתרפיה

מאת : מוניק חסון אלעזר, R.Na, ClH

המאמר נכתב עבור "קול הצמחים", ביטאון העמותה הישראלית לצמחי מרפא, והתפרסם בגיליון מס' 17, חורף 2013.

ארומתרפיה מוגדרת כשימוש רפואי בתמציות ארומאטיות המופקות מצמחים למניעה, טיפול וריפוי של מחלות. צמח ארומאטי מכיל מולקולות ריח באחד או יותר איברים של הצמח: עלים, פרחים, פירות, זרעים, גזעים או שורשים(Willem 2002). התמציות הארומאטיות נקראות גם שמנים ארומאטיים או שמנים אתריים.

כשיש בצמח ריכוז גבוה דיו של חומר ארומטי ניתן להפיק ממנו את התמציות הארומאטיות בתהליך זיקוק במים או באדים. בתהליך זה ממוצים החומרים הנדיפים של הצמח לכדי תמצית שניתן לכנות גם "הנשמה של הצמח".

בתמציות ארומאטיות יש ריכוז גבוה של חומרים נדיפים כדוגמת מונוטרפנים, ססקוויטרפנים ופנולים. בעזרת הכרומטוגרפיה ניתן לזהות בצורה מדעית את ההרכב הכימי של כל תמצית ולהבין את פעולתה על המערכות הגופניות.

לצד גלויי המדע, התמציות הארומאטיות הנן בעלות פעילות מסתורית. כשמריחים תמציות כאלה, מולקולות הריח נספגות דרך ריריות האף ישירות למערכת הלימבית במח (Willem 2002). זו מערכת שפעולתה מעורבת ברגשות, באינסטינקטים, בלמידה ובזיכרון. לכן השימוש בתמציות ארומאטיות מתבצע גם בלקיחה פנימית, במריחה חיצונית ובהרחה.

בכתבה זו נתרכז בתמציות שיתמכו בבעיות הצפויות בתקופה זו של שינויים וכניסה לעונת החורף. בחרתי שמנים שמשפיעים הן על הפן הפיזי של מחלות חורף והן על הפן הנפשי/רוחני שקשור לעונה זו.

עונת החורף גורמת לשינויים שניתן לראות בטבע ובחיים שלנו בעיקר בגלל מזג האוויר הקר יותר והפחתת כמות האור. יחד עם ההתקררות והופעת השלכת, החיות והצמחים נכנסים למעין תרדמת ואוספים כוחות לקראת האביב. אנרגית החיים של הצמח בלתי נראית לעין אך עדיין קיימת ומסתתרת בתוך הזרעים והשורשים.

לשינויים אלו השלכות שונות גם על בני האדם. חלקם ירגישו עייפות וחוסר אנרגיה עם צורך בשינה מוקדמת יותר, או צורך באכילה תכופה. אחרים ירגישו ירידה במצב הרוח, חולשה של מערכת החיסון או דכדוך ואפילו דיכאון עמוק יותר הקשור לדיכאון עונתי – SAD((Rosenthal NE, et al 1984.

לאור השפעה חשובה על איזון השעון הביולוגי ועל שחרור הורמונים שונים לפי שעות

היום. קרני השמש החדירות לעיניים משפיעות על מוליכים עצביים (Neurotransmitters) כמו סרוטונין ומלטונין. סרוטונין הנקרא גם "הורמון האושר"(Moritz 2012) –מאזן בין היתר את מצב הרוח. מלטונין אחראי על מחזוריות יום ולילה והוא מופרש בשעות החשכה. בימות החורף שעות החשכה ארוכות יותר ולכן הפרשת ההורמון היא לאורך זמן רב יותר. כתוצאה מכך עלול להיות מחסור במלטונין שישפיע לרעה על מצב הרוח ועל השינה .

בגלל החשיפה הנמוכה יותר לקרני השמש בחורף, היצור של ויטמין D פוחת. ידוע היום שויטמין D לא רק חיוני לחיזוק העצמות אלא שמחסור בו גורם לבעיות רפואיות שונות כמו ירידה במצב הרוח וחוסר תחושה של רווחה (Wellbeing).(Vieth R et al 2004)

משום כך יש לנצל שעות אור לטיול ופעילות גופנית בשמש – אפשר ליהנות יותר מכך שלא חם מדי ואף לקחת תוסף של ויטמין Dאם יש צורך.

עונת החורף היא הזדמנות טובה להחזיר אותנו לדברים החשובים בחיים, להרהורים, מדיטציה ולגילוי כוחות פנימיים שאולי עוד לא באו לידי ביטוי. בשעות הערב אפשר לשבת ולהירגע על יד התנור, לשתות תה צמחים מחמם עם ניחוח קינמון, עם מוזיקה שקטה וספר טוב !

אתאר בהמשך מספר תמציות ארומאטיות שמומלצות לשימוש בעונת החורף. במקרים שאין

התמצית הארומאטית מור(Commiphora myrrha molmol) היא בעלת איכויות של חום ומתיקות. התמצית מופקת מהשרף של גזע עץ הגדל בצפון מזרח אפריקה (סומליה, אתיופיה, תימן, מצרים, לוב).

תמצית המור, יחד עם תמצית הלבונה, מוזכרות בתנ"ך, בוודות (אוסף של כתובים עתיקים בספרות ההודית הקדומה) וגם על פפירוסים יוונים. היא הייתה בשימוש עם תמצית הלבונה בטכסים דתיים ובחניטה(Willem 2002).

תמצית המור היא אנטי זיהומית, נוגדת דלקת ואנטי ויראלית חזקה ביותר(Franchomme (2001. היא מתאימה לטיפול בכאבי גרון, שלשולים וכאבי בטן וגם בפצעי קור ואקזמות שמתפרצים בחורף. מחקרים in vitro על חיות(Al-harbi et al. 1994) הראו גם השפעה אנטי סרטנית.

יחד עם זאת לתמצית מור השפעה מרגיעה שלדעתי מתאימה לתקופה זו של קור ומצב רוח ירוד. זו תמצית חמימה שמחזירה פנימה אל תוך הבועה הפנימית שלנו, שעוטפת בעדינות ונותנת תחושה של ביטחון פנימי. היא נחשבת כמעלה את רמת הרוחניות (Davis 1996). בגלל שתמצית המור מאפשרת לנו להרפות אחיזה ולהשתחרר מקיבעון מחשבתי, היא תביא אותנו לשקט ביחס לעימותים הפנימיים וכך גם לחיסון טוב יותר (2012 Plantes et santé).

התוויות נגד: תמצית המור בטוחה יחסית לשימוש אך לא מומלצת בזמן הריון והנקה.

התמצית הארומאטית לבונה(Olibanum/Boswellia carterii) גם היא מופקת משרף העץ ומגיעה מלבנון, ערב הסעודית וסומליה. תמצית זו הייתה בשימוש כחיטוי באמצעות עשן בטכסים דתיים בעת העתיקה. היא מוזכרת בתנ"ך 118 פעמים (Dupuis 2012). בהבערת קטורת היא משפיעה לטובה על מדיטציה (Roulier 1990).

תמצית הלבונה מטפלת יפה בכל מערכת הנשימה. הוא מחטאה, אנטי בקטריאלית, נוגדת דלקת של מערכת הנשימה, ומשמשת כמכייחת. מותווה לטיפול בברונכיטיס, אסטמה, סינוסיטיס או דיכאון (Franchomme 2001). היא מעוררת חיסון (immunostimulant) Franchomme (2001) ולכן מסייעת לעבור את תקופת החורף בכל הנוגע לצינונים והתקררויות.

בחורף לא מעט אנשים מתלוננים על כאבי שרירים ועצמות. תמצית הלבונה מרגיעה את התסמינים של כאבים ודלקת מפרקים (Kimmatkar et al. 2003). פעולות רפואיות אלו מיוחסות לחומצה בוסוואלית (Boswellic acid) הנמצאת בשרף וידועה כמפחיתה דלקת(Ammon 2006).

לתמצית הלבונה יכולת מרגיעה בזמן התקפי פאניקה או דיכאון עמוק. היא מחזקת את הטונוס הכללי והויטליות הנפשית (2012 Plantes et santé). ועוזרת להתכנסות, למודעות עצמית (חיים שלוס) וגם לריכוז.

התוויות נגד: לא ידועות אך בכל זאת מצאתי במקור אחד מידע על מספר הפלות אצל נשים בהריון. לכן מומלץ להימנע משימוש בתקופת ההיריון.

אופן השימוש בסינרגיה של מור ולבונה

הסינרגיה – שילוב התמציות הארומאתיות מור ולבונה עם התכונות החיסוניות והאנטידלקתיות היא מנוף מצוין פסיכו נוירו אימונוטורי (2012 Plantes et santé).

ההכנה: בבקבוק של 10 מ"ל, מערבבים 20 טיפות של תמצית מור ו-30 טיפות של תמצית לבונה יחד עם שמן בסיסי של שקדים או גרעיני משמש.

להרחה: לשים 2 טיפות מהסינרגיה על שורש כף היד ולהריח בנשימה עמוקה כ-3-4 פעמים. לחזור על הפעולה ככל שרוצים במשך היום.

למריחה: לשים מספר טיפות בחלקי הגוף הקשורים להגנה חיסונית ורגשית : חזה, בלוטת התימוס, בלוטות לימפה מתחת לאוזניים ומשני צידי הצבר, על כף הרגל. לחזור על הפעולה 3 פעמים ביום.

אפשרות נוספת היא לבקש מבן/בת זוג למרוח לאורך עמוד השדרה מלמעלה מטה.

למרוח מספר טיפות על הקשת של כף הרגל שהוא אזור רפלקס של הסרעפת.

הלילה מיועד ל"הטעין את המצברים" על מנת להתחיל את היום באנרגיה מחודשת. בחורף הצורך בשינה גדל וככל שמערכת העצבים נמצאת בפעילות יתר השינה משתבשת ומתחיל תהליך מעגלי של עייפות פיזית, נפשית, חוסר שינה וחולשה חיסונית (2012 Plantes et santé). התמצית הארומאטית עלי הדרים יכולה להחזיר לאיזון ממעגל הקסמים הזה (2012 Plantes et santé).

התמצית הארומאטית עלי הדרים(Petit grain bigarde/ (Citrus aurantiumמשפיעה ישירות על השקט שנחוץ להיכנס לשינה מרפאה. זו תמצית שמאזנת את הלב גם מבחינה רגשית. היא קשורה לחלק המודע והאינטלקטואלי וכך מאפשרת בהירות מחשבתית (Davis (1996.

מקור העץ בהודו, משם הובא למזרח התיכון (טוניס, מרוקו) ולאחר מכן לחופי ים התיכון (דרום צרפת, ספרד). עץ זה פופולרי מאוד בזכות השימוש בחלקיו השונים בתעשיית האוכל והבשמים: עם פרי התפוז המר (חושחש) או קליפת הפרי מכינים ריבות או סירופים, משקאות אלכוהוליים מתוקים (ליקר) ויינות. הפריחה הלבנה משמשת ליצירת התמצית הארומאטית נרולי (Neroli) לתעשיית הבושם ומן העלים והזרדים מפיקים את התמצית הארומאטית פטיט גריין (עלי הדרים).

בזכות כמות גבוהה במיוחד של חומרים פעילים כמו לינליל אצטאט (Linalyl Acetate) (בין 45% ל-55%)(Franchomme 2001). התמצית הארומאטית עלי הדרים מרגיעה את מערכת העצבים הסימפתטית ומאזנת את המערכת הקרדיו וסקולרית (טאכיקרדיה)(Roulier 1990). התמצית מוכרת בזכות התכונה הספסמוליתית שמקלה על בעיות רגשיות המשפיעות על מערכת הנשימה והעצבים (Willem 2002). היא מסייעת למתן מצב רוח ירוד, דכדוך (Goes et al. 2012), קשיי שינה ודיכאון.

התוויות נגד: לא ידועות.

אופן השימוש

לקיחה פנימית: ניתן להוסיף טיפה אחת או שתיים של תמצית עלי הדרים בכוס חלב שקדים לפני השינה.

למצב אקוטי של סטרס, טיפה אחת עם כפית שמן זית, 3 או 4 פעמים ביום (Hampikian 2007).

למריחה: בבקבוק של 10 מ"ל מערבבים 1 מ"ל של תמצית עלי הדרים ו-1 מ"ל של תמצית לבנדר. כשמן בסיס מוסיפים שמן גרעיני משמש או שמן שקדים.

בערב לפני השינה, מבקשים מבן/בת זוג למרוח בעדינות כ-10 טיפות מהסינרגיה לאורך עמוד השדרה מלמעלה מטה.

להניח טיפה אחת של תמצית עלי הדרים על מקלעת השמש.

בימים הקרים, העור נהיה יבש יותר בגלל היובש באוויר, הקור, הרוח או השימוש בתנורי חימום. יובש זה יכול לגרום תחושה של מתיחה, גירד, קשקשים או אפילו פצעים. אנו יודעים גם את הקשר ההדוק בין מצבי הרוח, עייפות, סטרס למצב העור. לכן נציע שוב תמציות ארומאטיות שמשפיעות לטובה על הגוף ועל הנפש.

התמצית הארומאטית רוזווד(Aniba rosaeodora) מקורה בברזיל, ביערות האמזונס ובפרו. התמצית מופקת בתהליך זיקוק באדים של חלקי העץ שגוונו ורדרד. בגלל השימוש הרב בעץ לצרכי בניה, רהיטים, רפואה הוא מכיל כ-90% לינלול(Franchomme 2001) והשימוש הרב בתעשיית הקוסמטיקה והבשמים הודות לריח הנעים שלו (שמפו, קרמים, סבונים, בשמים לגבר ולאישה) הוא נהיה עץ נדיר ומוגן. מומלץ להשתמש בתמצית הארומאטית שמפיקים מעצים ביערות המיועדים לזה ((Davis 1996.

לתמצית הרוזווד יתרונות רבים : היא אנטי זיהומית, אנטי בקטריאלית אנטי פטרייתית, אנטי וירלית וממריצה את מערכת החיסון. השימוש בה למערכת הנשימה העליונה והתחתונה מתאים גם עבור תינוקות וילדים (Franchomme (2001). תמצית הרוזווד מתאימה גם למקרים של עייפות פיזית ומינית(Roulier 1990).

זו אחת התמציות הקלות ביותר לטיפול בבעיות עור. היא לא מגרה את העור ומתאימה לכל הסוגים, גם יבש וגם שמן. היא מאזנת, מחייה ומחדשת את העור לכן השימוש בה רב בקוסמטיקה נגד עור עייף, כתמים וקמטים (Hampikian 2007).

בהיבט הנפשי התמצית מצוינת למצבי דכדוך, דיכאון ועייפות נפשית(Willem 2002). היא מרגיעה ומשפרת את מצב רוח.

התוויות נגד: לא ידועות.

התמצית הארומאטית פטשולי(Pogostemon cablin) נמצאת בשימוש רב בהודו וניחוחה מזכיר למטיילים את הביקור במקום. שם היא בשימוש להרחקת חרקים, מעניקה ריח טוב לבגדים ולשטיחים(Werner 2002). יש שזוכרים אותה משנות השישים והשבעים כסמל של חופש בכלל וחופש מיני בפרט.

התמצית מופקת מעלים של שיח בן משפחת השפתניים (כמו לבנדר, אורגנו או זוטה) הגדל באזורים טרופיים באסיה, אינדונזיה, מלזיה. במזרח הרחוק היא משמשת גם לקטורת.

לתמצית הפטשולי תכונות רבות ומגוונות: היא ממריצה, מפחיתה גודש, טוניק לורידים, מחטאה ונוגדת דלקת (Franchomme (2001.

היא תמצית מצוינת לעור, מאחה רקמות ומאזנת את העור. השימוש לכל סוגי עור, יבש או שמן, רגיש או מבוגר (Hampikian 2007), אקזמה, אקנה, סדקים, פטרייה או קמטים(Franchomme (2001 וכל סוגי מחלות העור.

הפטשולי היא גם תמצית אפרודיזיאק (ממריץ מיני) ומתאימה למצבים של ירידה בחשק המיני או אין אונות.

תמצית הפטשולי מתאימה לאנשים "חולמנים" שחיים יותר בעולם הרוח ולא מחוברים כל כך לקרקע. התמצית תעזור להתחבר יותר למציאות גשמית (Davis 1996).

התוויות נגד: לא ידוע.

אופן השימוששל התמציות הארומאטיות רוזווד ופטשולי

לטיפוח עור הפנים: בבקבוק של 10 מ"ל, משתמשים בארגן כשמן בסיס שמן ארגן עשיר בויטמין E וחומצות שומן רב בלתי רוויות. הוא שמן מזין, מגן, מרגיע ומחדש תאי עור. הוא מצוין לתקופה קרה ויבשה של החורף (Hampikian 2007).

מוסיפים 4 טיפות של תמצית רוזווד ו-3 טיפות של שמן פטשולי. ניתן להוסיף גם מספר טיפות של ויטמין E נוזלי.

במדיטציה: להניח טיפה של רוזווד על שורש כף היד ולהריח בצורה עמוקה מספר פעמים. ניתן גם להכניס מספר טיפות למבער.

כאפרודיזיאק: לערבב מספר טיפות של פטשולי עם רוזווד וילאנג ילאנג ((Ylang Ylang יחד עם שמן בסיס סומסום, זרעי ענבים או שקדים ולעסות לאורך עמוד השדרה ובאזור הכליות.

עונת החורף היא הזדמנות להתבונן בתהליכי הטבע וכמוהו להאט קצב, להתכנס פנימה, להתבונן ולבחון את הרגשות והתחושות. זה הזמן לנסות למצוא את הקצב המתאים לאופי, את הקוהרנטיות בין הצרכים הפנימיים לקצב החיים שבו אנו מתקדמים. התמציות הארומאטיות משפיעות על הגוף, הרגש והנפש בו זמנית ועוזרות לנו לאזן ולאחד את החלקים השונים שבתוכנו.

מקורות

Al-harbi MM, et al.Anticarcinogenic effect of Commiphora molmol on solid tumors induced by Ehrlich carcinoma cells in mice. Chemotherapy 1994. Sep-Oct;40(5):337-47.

Ammon HP. Boswellic acids in chronic inflammatory diseases.Planta Med. 2006 Oct;72(12):1100-16.

Davis Patricia. Aromatherapie spirituelle. Edition de Mortagne (1996).

Dupuis Jean-Marc. Sante et nutrition. L'huile plus rare que l'or. Nov 2012.

Franchomme P et Dr Penoël D. L'aromatherapie exactement. Edition R.Jollois (2001).

Goes TC, Antunes FD, Alves PB, Teixeira-Silva F. Effect of sweet orange aroma on experimental anxiety in humans. J Altern Complement Med. 2012 Aug;18(8):798-804.

Hampikian Sylvie. Creez vos cosmetiques bio. Edition terre vivante (2007)

Kimmatkar N, Thawani V, et al. Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee–a randomized double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):3-7.

Moritz Andreas. Timeless Secrtets of Health and Rejuvenation. Ener-chi Wellness Press (2009).

Plantes et santé no 128 – oct. 2012 (כתב עת מקצועי בנושא צמחי מרפא ובריאות)

Rosenthal NE, et al. Seasonal affective disorder. A description of the syndrome and preliminary findings with light therapy.Arch Gen Psychiatry. 1984 Jan;41(1).

Roulier Guy. Les huiles essentielles pour votre santé. Edition Dangles (1990).

Vieth R, Kimball S, Hu A, Walfish PG. Randomized comparison of the effects of the vitamin D3 adequate intake versus 100 mcg (4000 IU) per day on biochemical responses and the wellbeing of patients, Nutrition Journal, 19 juillet 2004, 3:8.

Werner Monica. Guide de l'aromathérapie. Edition Marabout (2000).

Willem Jean-Pierre. Les huiles essentielles medecine d'avenir. Edition du Dauphin (2002).

 

בקניה מעל 480 ש''ח בחנות האורגני תקבלו במתנה בקבוק סיידר אלכוהולי 750 מ"ל של המתססה

התמונה להמחשה בלבד

להנות משפע של תוצרת משובחת ובמבצעים מעולים, עד הבית🍅

עדכונים אחרונים מהאורגני

לעדכונים שוטפים וכל מה שמעניין בעולם החקלאות האורגנית והבת-קיימא, נרשמים ומצטרפים למעגל החקלאים והצרכנים של האורגני.

האורגני מבטיח לשלוח רק דברים מעניינים ממש!